U organizaciji Udruge čuvari pučke kulturne baštine “Tkanica” sinoć je održan tradicionalni Božićni koncert. Devetu godinu zaredom u župnoj crkvi Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije posjetiteljima su se predstavile pjevačke skupine i društva iz više hrvatskih gradova i mjesta.

Ovoga su puta ugostili kulturno umjetnička društva i pjevačke skupine “Palična” iz Severina, “Koralde” iz Zagreba, “Berda” iz Brestovca, “Graničar” Lužani, “Sikerevke” iz Sikirevaca, mušku pjevačku skupinu “Zuce” iz Gundinaca, Folklorni ansambl mladih Nova Gradiška, pjevačku skupinu “Vranovke” iz Vranovaca i Bukovlja, a nastupili su i domaćini, članovi Pjevačke skupine “Tkanica”.

Kako ističe predsjednik udruge Milan Rosić, koncert je specifičan po činjenici da se izvode tradicijske božićne pjesme:

– Prije svega, udruga ima za cilj očuvanje pučkih tradicijskih pjesama i baštine. Jako puno je tradicijskih pjesama i načina na koji se pjevaju stare božićne pjesme. Međutim, činjenica je da se one polako zaboravljaju ne samo kod nas u novogradiškom kraju, Brodsko posavskoj županiji već i cijeloj Hrvatskoj. Upravo iz tih razloga, došao sam na ideju da skupine koje u svom repeortaru imaju tradicijske pjesme, predstave našim posjetiteljima način izvedbe na koji one to pjevaju u svom kraju. Svake godine imamo sve veći broj skupina, pa tako i ove. Dosada smo ugostili udruge i društva iz šest hrvatskih županija. I ove godine su posjetiteljima prezentirali bogat i raznovrstan program i slobodno mogu reći da ih je 90 % izvedeno na tradicijski način. Ovim putem želim zahvaliti svim sudionicima koncerta, Gradu Nova Gradiška i župi Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije što su i ove godine pomogli pri organizaciji – kaže Rosić.

 

Komentari
Prethodni članakZadnja dva kata novogradiškog nebodera i dalje bez vode!
Sljedeći članakBuran vikend iza nas: pljačke, vožnja u alkoholiziranom stanju, požar, mina u kanalu…