Nacionalni dan osoba s intelektualnim teškoćama koji se svake godine obilježava 16. svibnja obilježili su članovi novogradiške udruge Suncokret u Pansionu „Slavonski biser“.

Kako kaže Mirela Relković, obilježavanjem Nacionalnog dana osoba s intelektualnim teškoćama žele potaknuti zaštitu prava osoba s intelektualnim teškoćama i njihovih obitelji u skladu s Konvencijom o pravima osoba s invaliditetom i poboljšati kvalitetu njihovog života.

Na sjednici Hrvatskog sabora održanoj 31. ožujka 2017. godine jednoglasno je donesena odluka o proglašenju Nacionalnog dana osoba s intelektualnim teškoćama.

Članovi moje udruge su suncokreti. Stigmatizirani su u društvu i danas se želimo družiti i mijenjati predrasude. Voljela bih kada bi tvrtke s 20-ak ili više zaposlenih stipendirali školovanje osobe s poteškoćama kako bi doprinijeli društvu i osjećali se korisnima. Dugogodišnja predsjednica Kata Vukšić preminula je u siječnju ove godine, uvijek je se rado sjećamo pa tako i danas, zbog njenih napora je i opstala ova udruga. Ono što ja želim postići kroz nekoliko godina je privlačenje sponzora kako bi financirali rad udruge, raditi na zapošljavanju naših članova jer za sada, nažalost, nitko od njih nije u radnom odnosu, -istaknula je predsjednica udruge Suncokret Mirela Relković. Moj dugoročni cilj je da ih što više zaposlimo na našem području i poboljšamo kvalitetu života, jer to i zaslužuju, napomenula je Relković i pozvala sve zainteresirane na volontiranje u udruzi kako bi stvorili nova prijateljstva i pomogli zajednici. Potrebna je samo dobra volja i vrijeme.

 

 

 

Komentari
Prethodni članakKino Nova Gradiška prikazuje: Operacija Mincemeat
Sljedeći članakU Smrtiću obučeno osam novih ministranata