Kako funkcionirati bez vida uz pomoć eho lokacije saznali su jučer članovi Udruge slijepih Nova Gradiška kroz predavanje koje je održao predsjednik Udruge slijepih Varaždin, Davor Janjušević. 

Okupljeni članovi i djelatnici Udruge su imali priliku čuti na koji se način koristi ova praktična i jednostavna tehnika eho lokacije koja može itekako pomoći u kretanju slijepih osoba i osoba s malim ostatkom vida, ali i videćim osobama ukoliko se nađu u mračnom prostoru bez vidljivosti ili izvora svjetlosti.

Eho lokacija je sustav orijentacije s pomoću odbijenih ultrazvučnih valova koji ljudima, ali i životinjama omogućuje snalaženje u prostoru. Zvuk koji nastaje u grkljanu odašilje kroz nos ili usta. Zvučne valove odbijene od zapreke, predmeta ili plijena (eho) prima i analizira visoko specijalizirani slušni sustav. Pomoću ovog sustava slijepe osobe saznaju ako se ispred njih nalazi nekakva prepreka, koliko je udaljena ili velika… ali generalno svu svoju okolinu pomoću ovoga principa slijepe osobe bolje mogu percipirati. 

Provedba projekta doprinosi puno slijepim osobama, rekao je Janjušević i dodao:

– U Hrvatskoj smo tek u početku. Prije nekoliko godina posjetili su nas instruktori iz SAD-a i kada su nam objasnili te pokazali tu logiku, odmah smo odlučili znanje prenijeti i na druge, kako bi slijepe osobe bile samostalnije – 

Na kraju, Janjušević je poručio da će i dalje aktivno raditi u korist slijepih osoba

– Ovaj trogodišnji program završava 31. svibnja, a mi već namjeravamo pisati nastavak programa pa ako prođe bit ćemo jako sretni jer ćemo brojnima dati priliku da budu samostalniji u kretanju – zaključio je 

Komentari
Prethodni članakZanat učio kod oca: Franjo Petrušić njeguje obiteljsku tradiciju
Sljedeći članakVažna obavijest MORH-a: ‘Svi punoljetni muškarci rođeni u Hrvatskoj dužni su odazvati se’