U organizaciji Udruge za prevenciju socijalnopatološkog ponašanja mladih “Prevencija” i u suradnji s Udrugom udomitelja djece, odraslih, starijih i nemoćnih osoba Brodsko posavske županije i Udrugom za autizam “Sunce” Nova Gradiška sinoć su u Gradskoj vijećnici Grada Nova Gradiška prezentirane aktivnosti prve godine trogodišnjeg programa “Podrška udomiteljima za uspjeh djeteta”.

Kako je istaknula predsjednica novogradiške Udruge “Prevencija” Aleksandra Grubač, radi se o programu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

– Nositelj je projekta Udruga “Prevencija, a provodi se u partnerstvu s Udrugom udomitelja i Udrugom za autizam “Sunce”. Program je financiran od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u iznosu od 498.000,00 kn, a usmjeren je ka razvoju udomiteljstva. Programi su usmjereni podršci udomiteljima u području udomiteljstva za djecu, rad s djecom u riziku za razvoj i s problemima u ponašanju i teškoćama u učenju, rad s djecom s teškoćama u razvoju i promjenama u zdravstvenom stanju te rad s djecom predškolske dobi. Programom se pruža podrška udomiteljima u otklanjanju specifičnih problema udomljene djece osiguravanjem neposrednog rada stručnjaka s udomljenom djecom koja imaju emocionalne i razvojne teškoće, probleme u ponašanju i teškoće prilagodbe. Opći je cilj unapređenje i zaštita prava djece u udomiteljskim obiteljima. Jako smo zadovoljni dosadašnjom provedbom projekta, pokazuje se potreba za većim angažmanom stručnjaka i broju aktivnosti što je posebno vidljivo u potrebi i potrazi za što većim brojem sati slobodnih za rad u senzornoj sobi kao i za rad logopeda. To je ono što smo na terenu primijetili kao najveća problem i potreba jer je interes izuzetno velik – kaže Aleksandra Grubač, predsjednica Udruge “Prevencija”.

Ciljane skupine su djeca koja su prioritetno udomljena i imaju specifične potrebe koje se odnose na određene razvojne teškoće poput poremećaja u ponašanju, poremećaje prilagode, probleme s adaptacijom u sredini u kojoj žive.

– Udomiteljima je to nešto što im je itekako potrebno, stoga je suradnja s njima više nego dobra, a također i s Udrugom za autizam “Sunce” koji čine sjajne stvari za ovu djecu – dodaje Grubač.

– Ovaj je projekt iznimno dobar za nas udomitelje. Nastojat ćemo u budućnosti realizirati da se preko ovakvih programa realizira i edukacija udomitelja i djece. Nama je potreban rad s djecom, potreban je logoped, psihijatar, socijalni pedagog i nastojat ćemo iznaći sredstva i za ove namjene – kaže Katarina Bojšić, predsjednica Udruge udomitelja djece, odraslih, starijih i nemoćnih osoba Brodsko posavske županije “Leptirić”.

 

no images were found

Komentari
Prethodni članakNoć hrvatskog filma u Novoj Gradiški
Sljedeći članakSvjetski je dan štednje: Novogradiški bi mališani štedjeli, ali i kupili legiće, Elsu i tko zna što još / foto