U subotu je naš grad postao jedan o pet gradova u Hrvatskoj, centara hrvatske filmske umjetnosti. Po prvi puta je u Novoj Gradiški obilježena najduža Noć hrvatskog filma i novih medija. Ova manifestacija u Novoj Gradiški se održala u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta M.A. Relković i Umjetničke organizacije Noć hrvatskog filma i novih medija. Umjetnička voditeljica manifestacije Irena Škorić je uz pomoć stručnih suradnika (Tomislav Gregl – selektor za animirani film, Branko Ištvančić – selektor za dokumentarni film) sastavila specifičan filmski program za svaki grad uključen u projekt.

U našem gradu su posjetitelji mogli uživati u projekciji bezvremenskog dječjeg klasika “Vuk samotnjak” te tri nagrađivana animirana filmova: Album, Vau-vau i Surogat .

Dokumentarna niša četvrte Noći hrvatskog filma i novih medija posvećena je umjetnosti i umjetnicima koji su svojim likom i djelom zadužili Lijepu našu pa su u Novoj Gradiški svoje mjesto našli Irenino ogledalo u režiji Leona Rizmaula, uz spisateljicu Irenu Vrkljan, ‘rekonstrukcija’ dokumentarne serije Portreti i susreti, te Umjetnost gline i vatre redatelja Ernesta Gregla iz 1983., izniman dokumentarno-animirani film snimljen metodom „sličicu po sličicu’, kao novi doživljaj slikarstva na keramici akademske slikarice Ljerke Njerš. Nova Gradiška je ugostila i dokumentarni film Milenijski Šime autora Ante Marića o ‘tati Milenijske fotografije’, Šime Strikomanu.

Osim vremeplova u filmsku prošlost, Noć hrvatskog filma u stopu popratila je i aktualne domaće uratke, koji se još nisu ohladili od festivalskih premijera te su pozitivno odjeknuli među kritikom i strukom, a našao se i prostor za mlade, perspektivne filmaše čije vrijeme tek dolazi. Mlade snage vruće filmske robe branio je svestrani 22-godišnjak Luka Duvančić s napetim filmom Jedno ubojstvo za van, nastao entuzijastično u nezavisnoj produkciji s grupom od 50 volontera, koji je premijeru doživio na Pula film festivalu, a repriza se prikazala upravo u Novoj Gradiški na Noći hrvatskog filma.

Unatoč mnogim aktivnostima koje su se održavale baš ovaj vikend , solidna posjećenost je garancija opstojnosti hrvatskog filma u našem gradu!

Komentari
Prethodni članakPotpisan ugovor o sufinanciranju energetske obnove dječjeg vrtića
Sljedeći članakUdruga “Prevencija”: Predstavljene aktivnosti programa “Podrška udomiteljima za uspjeh djeteta” / foto