Nova pandemija koronavirusa usporila je naše živote, stvorivši neizvjesnu budućnost ne samo nama ljudima, već i našim četveronožnim prijateljima, prenosi Tportal. Zbog mjera društvenog distanciranja kojima se želi usporiti širenje virusa mnoga skloništa za životinje morala su otkazati događaje ili zatvoriti vrata za posjetitelje, što znači manje posvojenjaali nezbrinute životinje i dalje pristižu u skloništa.  

Kao rezultat toga, skloništa širom zemlje potiču ljude na udomljavanje. Sada je sjajno vrijeme za udomljavanje. Oslobađanje preplavljenih skloništa uzimanjem novog krznenog prijatelja može nam pružiti ne samo prijeko potrebno druženje dok čekamo kod kuće da pandemija prođe, nego i osjećaj svrhe. “Naglašavamo da ni za jednoga psa sklonište nije dobro mjesto, a posebno ne za štence čija je smrtnost u skloništima izrazito visoka. Psi u skloništima nemaju luksuz biti u karanteni od udomljavanja. Stoga apeliramo na građane da ne napuštaju životinje, da udomljavaju pse i mačke umjesto da ih kupuju i da pomognu skloništima odgovornim ponašanjem kako bi ona mogla i dalje udomljavati životinje. Pokažite solidarnost umjesto da ste uzrok problema”, ističu iz udruge Prijatelji životinja koja koordinira rad Mreže za zaštitu životinja. 

Odlučiti se nudomljavanje životinja iz skloništa nije samo dobro djelo – moglo bi nam itekako pomoći da se svi osjećamo bolje i sretnijeMnoga istraživanja sugeriraju da kućni ljubimci mogu ublažiti usamljenost, nešto s čime ćemo se vjerojatno svi suočiti što dulje budemo izolirani jedni od drugih, dok konačno ne dođe vijest o ponovnoj mogućnosti okupljanja uživo.  I opet, usprkos onome što ste možda čitali na društvenim mrežama ili u medijima, nema dokaza da psi mogu dobiti ili prenijeti COVID-19. Ako trenutno niste u mogućnosti udomiti kućnog ljubimca, razmislite o donaciji svom lokalnom skloništu životinja u obliku novca, hrane ili zaliha. 

Izvor/foto: Facebook  Novogradiške njuške

Komentari