Ciklusom “Veze” i “Serotonin addiction” splitski akademski umjetnik Andro Banovac predstavio se jučer izložbom u novogradiškom Pučkom otvorenom učilištu „Matija Antun Relković”. Ovaj mladi perspektivni umjetnik dolazi iz Splita i kako ističe, svojim radom nastoji biti socijalno angažiran i ukazati na određene pojave u društvu.

Andro Banovac radi kao učitelj likovne kulture u osnovnoj školi i istovremeno aktivno sudjeluje na likovnoj sceni u Hrvatskoj i inozemstvu. Povremeno se bavi grafičkim dizajnom radeći pripreme i dizajn plakata, časopisa i kataloga.

Andro Banovac rođen je 25. 1. 1982. u Splitu. 2000. maturirao je u srednjoj Školi likovnih umjetnosti u Splitu, odjel Grafički dizajn. 2006. diplomirao je Likovnu kulturu na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu. Godine 2007. stipendist je Zaklade Adris grupe. 2009. magistrirao je u Ljubljani postdiplomski studij Grafike na Akademiji za likovno umetnost. Član je udruge KVART iz Splita od 2007., te član HDLU-a od 2010. 2013. umjetnički se usavršavao u studiju Amsterdams Grafisch Ateliera, Nizozemska. Izlagao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Živi i radi u Splitu.

– Drago mi je što mogu izlagati po prvi puta u ovom dijelu Hrvatske. Javio sam se na natječaj za mlade umjetnike i dobio priliku da vam se predstavim. Izložene su grafike dubokog tiska, ima nešto litografija, dva ciklusa radova. Jedan koji sam radio u Ljubljani tijekom magisterija i koje trenutno stvaram. Ciklus je to “Serotonin addiction”, ovisnost o sreći. Svi smo mi, na neki način, ovisni o sreći. Za mene je sreća zadovoljenje mojih potreba, kada radim u svom ateljeu to je meni terapija. Od umjetnosti se u Hrvatskoj jako teško može živjeti. Tržište umjetnina praktički ne postoji, zato i radim u školi. Ovo što radim, radim iz gušta – ističe mladi umjetnik Banovac.

Neposredno prije otvorenja izložbe Andro Banovac održao je kreativnu radionicu s učenicima gradske Osnovne škole „Mato Lovrak”. S Banovčevim djelom posjetitelje je upoznala ravnateljica Učilišta „Matija Antun Relković” Danijela Juranović, dok je izložbu otvorio zamjenik gradonačelnika Borislav Vidošić.

Izložbu možete pogledati do 26. prosinca 2019. godine u Pučkom otvorenom učilštu „Matija Antun Relković”.

 

 

Komentari
Prethodni članakUdruga stvaratelja u kulturi Nova Gradiška: Otvoren prvi dio likovne izložbe
Sljedeći članakIn vino veritas: Večeras u Starom Petrovom Selu 15. po redu „Martinje”