Članovi Udruge vinogradara i voćara „Sveti Vinko” iz Starog Petrovog Sela, njihovi prijatelji i gosti večeras će se u Društvenom domu u njihovom mjestu okupiti na još jednom Martinju.

Tradicionalna je to gastro zabavna manifestacija po kojoj su Staropetrovoselci postali nadaleko poznati, a večeras će se tradicija nastaviti petnaestu godinu za redom.

“Vinček naš koji jesi, u bačvi ili čaši, ulij se u grla naša,razveseli i rasvijetli pamet našu, molitva je koju svaki vinogradar, vinar i ljubitelj dobre kapljice redovito izriče na “fešti od grožđa” koja se svake godine slavi na blagdan svetog Martina 10/11. studenog.

Martinje je uvijek bilo, to je i danas, a bit će i sutra, vrlo važan događaj za svakog vinograda i vinara i sve ljubitelje ove plemenite i dobre kapljice jer se toga dana mošt i službeno pretvara u vino. Ovaj događaj ujedno označava kraj jeseni i početak zime jer su svi radovi u polju gotovi.

Kako ističe predsjednik Udruge vinogradara i voćara „Sveti Vinko” Stjepan Pavlagić, i ove godine držat će se tradicije. Sve će krenuti službenom ceremonijom pretvaranja mošta u vino, predavanjem ključeva svih vinograda staropetrovoselskog kraja novom kumu koji će ih preuzeti od dosadašnjeg kuma i aktualnog predsjednika Stjepana Pavlagića. Dobra hrana i ovoga će se puta naći na bogatom stolu, vina staropetrovoselkih vinogradara i kud’ ćeš bolje. Tu su i nezaobilazni tamburaši, članovi Tamburaškog sastava „Satir” iz Davora, a ovoga će puta nastupiti i članovi Kulturno umjetničkog društva „Vrbje”, stoga je za očekivati da će i ovo Martinje proći baš onako kako treba, veselo i raspjevano.

Komentari
Prethodni članakUčilište „Relković”: Pogledajte izložbu „Ovisnost o sreći” mladog umjetnika Andre Banovca
Sljedeći članakUsred grada: Traktorom ”pokupio” tri automobila