U Novoj Gradiški je završila najvažnija poljoprivredna manifestacija, 22. Poljoprivredno-poduzetničke ideje. Na središnjem gradskom Trgu kralja Tomislava i Ulici slavonskih graničara održavao se prodajno-izložbeni sajam na kojemu su se predstavili brojni izlagači. Sudjelovala su obiteljska poljoprivredna gospodarstva, udruge, obrti, škole. Među njima se našla i srednja škola iz Požege.

-” Danas se u Novoj Gradiški predstavljamo pekarskim proizvodima koje izrađuju naši učenici u školskom pekarskom praktikumu. Pekaru imamo već 15 godina i ovim se proizvodima većinom predstavljamo na sajmovima. U drugim praktikumima proizvodimo i prerađujemo voće, povrće, tjestenine i druge proizvode. Uglavnom su sirovine s našeg školskog voćnjaka. Proizvodnju zaokružujemo u gotov proizvod. Imamo zanimanje pekar, mesar i prehrambeni tehničar, pokrivamo tri područja, prehrana, poljoprivreda i strojarstvo. Nekada smo imali veterinu, no akko nam se mladost osipa morali smo žrtvovati ovaj smjer. Ove godine po prvi puta nismo popunili zanimanje za pekara. Jako smo ožalošćeni jer iz naše škole izlaze djeca koja uistinu znaju raditi. Glavni krivac, osim iseljavanja je manjak praga. Djeca lošijeg prosjeka upisuju gimnazije i škole koje su imale visok prag. Oni snižavaju kriterije kako bi upisali učenike, dok mi ostajemo bez istih. Došlo je do poremećaja pri upisima,” – naglašava Mira Ćaćić, nastavnica strukovnih predmeta Poljoprivredno-prehrambene škole iz Požege.

Nastavnica Mira kaže kako će se uvijek jesti i hrana se proizvoditi mora, zato je dobro upisati strukovnu srednju školu. Sreće bivše učenike, neki od njih su nastavili i upisali fakultete. Većina, kaže nastavnica završe u trgovini ili nekom obrtu i rade za druge, to ju ističe posebice žalosti kada se sjeti što su sve morali naučiti i proći.

Komentari
Prethodni članak37 novooboljelih od COVID-19 u protekla 24 sata
Sljedeći članakGradski muzej Nova Gradiška: Mjesto susreta i edukacije