Osnovnu školu Mato Lovrak posjetio je poznati pisac za djecu i mlade Jadranko Bitenc. Jednostavnim i duhovitim rječnikom učenicima predmetne nastave (uglavnom „engleske smjene“) predstavio je svoje romane naglasivši kako je od ukupno devet objavljenih djela, čak osam posvetio djeci, dok je samo jedan roman napisao za odrasle. Susret su organizirali knjižničar Vedran Šperanda i nastavnica hrvatskog jezika Natalija Golovrški u suradnji s  izdavačkom kućom Alfa.

Pisac je pobliže predstavio romane Lana, godina mačke te Twist na bazenu, djela koja se čitaju za lektiru u 5. i 6. razredu. Iz piščeva izlaganja učenici su spoznali kako je roman Twist na bazenu autobiografski jer je u njemu pisac „prepisao svoje djetinjstvo“. No, naglasio je, svaku tešku životnu situaciju treba nastojati prevladati na pozitivan način – uz svoje prijatelje i bližnje te učeći/stječući nove spoznaje i radeći ono što volimo. Svoj prvi objavljeni roman s kriminalističkim zapletom Lana, godina mačke, koji je posvetio svojoj kćeri, također književnici, pisao je dvije godine. Učenici su sa svojim učiteljicama hrvatskog jezika Natalijom Golovrški, Sanelom Jurić i Bernardicom Domorad pozorno pratili izlaganje, a nakon uvodnog dijela, književnika su zasuli pitanjima o njegovom radu, djelima, ali i životu općenito.

Doznali su da književnik nikada nije pisao poeziju te da roman Lana godine mačke ima svoj nastavak u romanu Ljeto na koljenima, a roman Pyjama bluess nastavak je romana Twist na bazenu.

Izvor/Foto: OŠ Mato Lovrak 

 

Komentari
Prethodni članakPolicija upozorava: pazite kome dajete svoje osobne podatke!
Sljedeći članakAlojzija Vincetić iz Giletinaca proslavila je svoj stoti rođendan!