Nakon vijesti da su naši učenici prošli u TOP 5 projekata Digitalni učenički inkubator od ukupno 281 timova koji su bili prijavljeni u kategoriji osnovnih škola, uputili smo se 27.6. u Zagreb kako bismo predstavili svoj projekt kao startup pred prosudbom.

Digitalni učenički inkubator nastao je kao inicijativa Instituta za inovacije, Školske knjige i Znanstvenog centra izvrsnosti za školsku efikasnost i menadžment, a namijenjen je učenicima osnovnih i srednjih škola s ciljem poticanja kreativnosti i razvoja inovativnih ideja. Najveći fokus projekta je upoznati učenike sa svijetom poduzetništva te novim prilikama i mogućnostima u poslovnom svijetu koje postoje zahvaljujući razvoju tehnologije i digitalizaciji društva.

U vremenu od tri mjeseca učenici su slušali edukativna predavanja i razvijali svoje ideje – učili su o mindsetu stvaranja vrijednosti, o tome što je kreativnost i kako biti kreativan, kako razumjeti suštinu problema, kako se razvija vlastita tvrtka i digitalni proizvod, što je održivi razvoj, što znači biti poduzetnik, sve faze dobrog marketinga od detektiranja i pronalaženja rješenja problema do komunikacije s potencijalnim korisnicima, ali i prezentacijskim vještinama i asertivnoj komunikaciji.

U kategoriji osnovnih škola natjecalo se još 5 timova iz drugih osnovnih škola, a mi smo predstavili svoju inovativnu ideju – Smarty – mobilnu aplikaciju za pomoć u učenju.

Tim Smarty čine učenice Tena Šimić i Ana Milinović Jelčić iz 7.a razreda, Maja Petrović i Lana Krilj iz 7.b razreda te Sandro Pereković i Ena Vujić iz 7.c razreda uz mentoricu, učiteljicu informatike, Marinu Stokić.

Natjecanje je održano u hotelu International gdje su učenici prezentirali svoju ideju pred stručnim žirijem, a na proglašenju pobjedničkih timova odnijeli su prvo mjesto te osvojili nagradu od 8000 kuna.

Osim što je sudjelovanje u projektu učenike potaknulo na aktivno i odgovorno sudjelovanje u izvannastavnoj aktivnosti, potaknulo je lavinu kreativnosti, kritičko razmišljanje, propitivanje, istraživanje te učenje novog i nepoznatog. Uz to, najvažnije od svega je što su naučili da im veliki uspjeh ne bi trebao djelovati nedostižno i nemoguće te da njihove ideje mogu postati proizvod koji će uistinu služiti na korist društvu.

Dodatne materijale koji su izrađeni možete pogledati na poveznicama:

https://sway.office.com/Atifglv8Lg4qu8Mp?ref=Link

Smarty – startup.pptx

RAZVOJ PROJEKTA – Smarty – finalna (1).pptx

Marina Stokić

Komentari
Prethodni članakMališani uživali u kinu na otvorenom
Sljedeći članakPogledajte promo spot BPŽ koji je osvojio 3. mjesto u projektu moja. Hr