Učenici viših razreda, koji pohađaju izbornu nastavu njemačkog jezika, 12. travnja 2024. su u pratnji nekoliko učitelja posjetili Klagenfurt i Ljubljanu.

Klagenfurt na Wörthersee – grad planine i jezera u jednom

“Klagenfurt je sveučilišni grad bogat kulturnim sadržajima i velikim izborom aktivnosti za slobodno vrijeme. Veličine je 120km2 i nalazi se na jugu Austrije. Smješten je na istočnoj obali Wörthersee i pravi je dragulj čija kulturna blaga i okolne planine pozivaju na otkrivanje.”

 Prvo smo obišli Minimundus. Minimundus je park minijaturnih građevina u Klagenfurtu. Nalazi se na jezeru Wörthersee. Sadrži preko 150 minijaturnih modela arhitekture iz cijelog svijeta, napravljenih u mjerilu 1:25.  Nakon Minimundusa prošetali smo do Wörthersee. Ovo jezero najveće je jezero u Koruškoj, a zbog svog klimatskog položaja, jedno je od najtoplijih alpskih jezera. Ljeti temperatura vode, koja je kvalitativno na razini pitke vode, doseže 28° C. Kad površina jezera smrzne, ono se pretvara u najveće klizalište u Austriji. Smješteno je u dolini planina srednje Koruške, a okruženo je bajkovitom kulisom. Nakon kratkog odmora uputili smo se na razgled grada i ručak. Posjetili smo i Pyramidekogel. Vidikovac na planini Pyramidenkogel zaštitni je znak pokrajine Koruška. Toranj je visok 100 metara, a do vrha smo se penjali uz 441 stepenicu.

Nakon obilaska Klagenfurta učenici su obišli još jedan europski grad Ljubljanu u Sloveniji.

Ljubljana, mala i velika u isto vrijeme,  raskošna, zelena i suvremena! U svakom slučaju vrlo zanimljiva. Centar grada je prije svega pješački, prije 16 godina zatvoren za motorna vozila, uz obalu Ljubljanice razvile su se šetnice povezane mostovima, tako smo prešli sve mostove u Ljubljani te se uputili svojim kućama.

Ovaj poučan i zabavan izlet organizirala je učiteljica njemačkog jezika Andrea Akmačić.

U pratnji  su išli učitelji: Dinko Šimić, Antonija Jelančić, Marija Benić, Martina Tomašić i Ana Tuličić.

Izvor: Osnovna škola Ljudevita Gaja

 

Komentari
Prethodni članakVečeras u kinu pogledajte biografsku dramu “Priscilla”
Sljedeći članakGimnazija Nova Gradiška dobila dva nova smjera, umjetničku i prirodoslovnu gimnaziju