Kako pripremiti delicije uz pomoć industrijskih proizvoda koje svakodnevno možemo pronaći na policama hrvatskih prodavaonica, otkrio je novogradiškim učenicima, budućim kuharima, Zlatko Sedlanić, gastro-specijalist edukator tvrtke Podravka d.d.

Naime, u Industrijsko-obrtničkoj školi u Novoj Gradiški održana je edukativno-praktična prezentacija, koju, kako je naglasio Sedlanić, provode već niz godina za učenike trećih razreda kuharskog smjera. “Prepoznali smo ovakav tip prezentacije kao priliku da educiramo učenike trećih razreda o pripremi jela s industrijskom hranom, odnosno našim proizvodima jer već sutra, kada se nađu na tržištu rada, kod poslodavaca će se susresti upravo s tim proizvodima.” – dodaje.

Učenici su zajedno sa svojim nastavnicima i gostima edukatorima iz Podravke pripremali razna jela; hladna i topla predjela, glavna jela, priloge i deserte.

“Ova akcija ide po gotovo svim školama tijekom godine. Fokusiramo se i na zaboravljene namirnice, primjerice žitarice kao što je heljda i na taj način ih upoznajemo sa namirnicama koje su zdrave za konzumaciju i koje bi trebalo uvrstiti više na jelovnike. Želimo da vide koliko se brzo može pripremiti neko jelo kada dođu na tržište rada jer kada krenu, postoji panika hoće li sve stići….A postoji toliko proizvoda koji olakšavaju pripremu jela i pomažu da se ona brzo pripreme u većoj količini.” – kaže Sedlanić.

Osim toga, učili su učenike i kako servirati i poslužiti jela te kako ih prezentirati gostu jer sve više gostiju u restoranima upravo to očekuje od kuhara.

“Učenici su bili odlični, a takva su i jela koja su pripremili. Moram ih pohvaliti jer su se uključili jako brzo i aktivno. Dali su sve od sebe i rezultati su to pokazali. Komunikacija im je jako dobra, spremnost….Vidi se da su njihovi stručni nastavnici napravili puno da ih dobro pripreme za tržište rada.” – zaključio je Sedlanić.

Damir Vlainić nastavnik stručnog predmeta kuharstvo naglasio je kako je ova struka vrlo tražena. S učenicima kreću od osnova, a već u drugoj i trećoj godini kreću s ozbiljnim radom i pripravom jela. .

“Ponosni smo na svoje učenike i definitivno na njih želimo prenijeti sva gastronomska znanja. Učenicima je to zanimljivo, osjećaj kada naprave jedno jelo i prezentiraju ga….Sve im je to motivacija za daljnji rad. Mladi su zainteresirani za ovo zanimanje i traženo je. Surađujemo s raznim velikim kompanijama, hotelima gdje učenici imaju priliku stjecati praksu, ali i dobivaju stipendije. I to im je na neki način poticaj da se bave ovim poslom. ”

Zahvalu edukatorima i Podravki uputila je ravnateljica Industrijsko-obrtničke škole Mirela Brlić Trnka rekavši kako je ovo bila izvrsna prilika za dodatnu edukaciju učenika koji su pokazali odlično znanje i snalažljivost. “Nadam se da će se ovaj projekt nastaviti. Hvala tvrtki Podravka na vrijednoj donaciji koja će nam biti velika pomoć u radu.” – rekla je ravnateljica.

Bilo im je ovo, kažu učenici, zanimljivo iskustvo, a da su pripremili odličnu i ukusnu hranu, potvrdili su njihovi vršnjaci, nastavnici i djelatnici škole koji su imali prilike kušati sve spravljene delicije.

Komentari
Prethodni članakOdržan koncert “Tragom OLIVERA” u Osijeku
Sljedeći članakRazrješenja i imenovanja u Požeškoj biskupiji