Industrijsko-obrtničkoj školi Nova Gradiška temeljem programa Erasmus+ za 2018. godinu za Ključnu aktivnost 2 u području općeg obrazovanja odobren je projekt mobilnosti pod nazivom:
Poboljšanje i promicanje strukovnog usavršavanja. Ukupna je vrijednost projekta 20.890,00 EUR.

Uz učenike i profesore novogradiško Industrijsko obrtničke škole, u projektu će sudjelovati Fachberufsschule Volfsberg škola iz Austrije, Staatliche Berufsschule Wiesau iz Njemačke te Hamar Katedralskole iz Norveške. Svi oni dobili su jedinstven zadatak, izraditi kemijsku olovku s usb-om.

Tim povodom u Novoj Gradiški su se okupili predstavnici ovih škola kako bi zajedničkim dogovorom i aktivnostima uskladili daljnje djelovanje i pojedine etape realizacije projekta:

– Mi smo otprilike godinu dana u projektu Erasmus plus KA 2 zajedno sa školama koje su nam partneri i prijatelji. Rezultat bi trebao biti pomoć učenicima i nastavnicima u svim ovim promjenama koje se događaju u strukovnom obrazovanju gdje bi u središtu trebao biti učenik. Nažalost, još je uvijek u našem obrazovnom sustavu u središtu svega nastavnik.

Dobrom kombinacijom rada učenika i nastavnika možemo postići ono što se traži, odnosno što poslodavac želi, da mu prilagodba tog učenika koji je kod nas završio školu bude što kraća. Ovaj projekt nudi i mogućnost uspoređivanja sa zemljama s kojima smo prijatelji i partneri te izrade materijala koji će nam pomoći u daljnjem radu.

Time ćemo dobiti određene certifikate koji će našoj djeci u projektima mobilnosti moći dokazati da mi to znamo. Ovaj je projekt zaista kruna jednog partnerstva i prijateljstva i meni osobno jako drag jer je iz mog područja. Danas ste mogli vidjeti samo jedan dio onoga što ćemo raditi u budućnosti. Ovo je prilika da se naši učenici usporede s učenicima iz Njemačke, Austrije, Norveške. Jedna grupa je bila tjedan dana u Njemačku, ide se i u Norvešku, a već sada je dogovoren nastup na Sajmu u Grazu gdje ćemo se predstaviti cijelom svijetu.

Na primjeru kemijske olovke s usb-om ili punjačem koju ćemo izrađivati, vidjet ćemo što će biti i kako će se koja škola u tome snaći. Bit će to jedan praktičan uradak koji će nam pokazati u kojem pravcu danas ide metodika. Danas su ovdje s nama nastavnici teorije i prakse koji će izmjenjivati svoja znanja i stečena iskustva. Na ovom primjeru kemijske olovke s usb-om mi ćemo se uspoređivati, razmjenjivati ideje. Svaka škola će izraditi svoj prototip. Na taj način mi djeci dajemo mogućnost djeci da se razvijaju i iskažu svoje intelektualne, tehnološke sposobnosti. Poslodavac treba takve ljude, one koji će razmišljati i donositi dodatnu vrijednost. Ovakvi mladi ljudi koji imaju sposobnost da svoje znanje dignu na višu razinu su izuzetno traženi na tržištu rada – istaknuo je ravnatelj Industrijsko obrtničke škole Nova Gradiška Mijo Matošević.

 

Komentari