Osnovnoškolci, srednjoškolci i studenti jednom godišnje imaju pravo na novčanu naknadu za besplatne udžbenike. Da bi ostvarili to pravo, učenici trebaju predati zahtjev od 1. srpnja do studenog tekuće kalendarske godine, a studenti od 1. siječnja do 30. travnja tekuće akademske godine. U nastavku donosimo informacije o prijavi za naknadu za redovne i izvanredne studente.

Pravo na novčanu naknadu, koja je iznos prosjeka maksimalnih cijena kompleta obveznih udžbenika za sve razrede svih srednjih škola uvećan za 20%, odnosno ove godine ukupno 1810,86 kuna, imaju redovni i izvanredni studenti ako odgovaraju sljedećim uvjetima:

  • djeca su smrtno stradalog hrvatskog branitelja i djeca nestalog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata

  • hrvatski su ratni vojni invalidi iz Domovinskog rata

  • hrvatski su branitelji iz Domovinskog rata

  • djeca su hrvatskog ratnog vojnog invalida iz Domovinskog rata i

  • djeca su hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata koji su u obrani suvereniteta Republike Hrvatske sudjelovali najmanje 100 dana u borbenom sektoru.

Uvjet je, također, da novčani prihodi u kućanstvu u prethodnoj kalendarskoj godini mjesečno po članu kućanstva ne prelaze 1995,60 kuna, odnosno 60% od utvrđene proračunske osnovice u Republici Hrvatskoj i ako to pravo ne ostvaruju po drugim propisima. Iznimno, pravo na naknadu bez obzira na prihode imaju:

  • djeca smrtno stradalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata bez roditeljske skrbi ili bez oba roditelja, neovisno o okolnostima nastupa smrti drugog roditelja

  • djeca nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata bez roditeljske skrbi ili bez oba roditelja, neovisno o okolnostima nastupa smrti drugog roditelja i

  • djeca umrlih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata bez roditeljske skrbi ili bez oba roditelja, neovisno o okolnostima nastupa smrti drugog roditelja.

Važno je napomenuti da se naknada može dobiti samo jednom godišnje i da na nju nemaju pravo studenti koji ponavljaju godinu, godina im im je u mirovanju ili su apsolventi.

Studenti još moraju od godine upisa studijskog programa imati ostvaren minimalni broj ECTS-bodova sukladno Tablici minimalno stečenih ECTS-bodova.

Svi oni koji se žele prijaviti za ostvarivanje naknade trebaju predati dokumentaciju koja je nabrojana u članku 11. Pravilnika o načinu ostvarivanja prava na besplatne udžbenike za hrvatske branitelje iz domovinskog rata i članove njihove obitelji, dostupnog na poveznici.  Više informacija moguće je pronaći i na stranici Središnjeg državnog ureda.

Komentari
Prethodni članakNova besplatna usluga Udruge „Vrapčići“: Savjetovanje i podrška osobama s problemima mentalnog zdravlja
Sljedeći članakEvo tko danas neće imati vode