Državna razina Nacionalnog projekta za poticanje čitanja – natjecanja u znanju i kreativnosti “Čitanjem do zvijezda” održala se u natjecanjem u Srednjoj školi Čakovec.

Ovim projektom obuhvaćene su sve županije u Republici Hrvatskoj, kao i škole koje pohađaju pripadnici hrvatske nacionalne manjine u SrbijiMađarskoj i Sloveniji.

Cilj projekta, koji se provodi tijekom cijele nastavne godine, je poticanje čitanja kod učenika, razvoj krerativnosti i stvaralaštva, usmjeravanje pozornosti na važnost čitalačke pismenosti te povećanje svijesti o važnosti informacijske i medijske pismenosti, a poseban naglasak stavljen je na međupredmetno i istraživačko učenje.

Ovogodišnja tema natjecanja bila je “Čitam, mislim, razgovaram”, a odabrani naslovi za osnovnoškolce su djela domaćih pisaca – “Trči, ne čekaj me” Bojane Meandžije, “Zeleni pas” Nade Mihelčić i “Moja baka je zmaj” Melite Rundek.

Natjecanje se provodi u dvije kategorije – kviz znanja iz odabranih knjiga i izrada kreativnog uratka na zadanu temu.

Pitanja na kvizu znanja sastavljena su na temelju fabule, uz detaljna pitanja o piscu, prevoditelju i ilustartoru, pitanja iz opće kulture, kulturno-povijesnog konteksta djela te pitanja vezana uz mjesto, osobe i slične pojmove koji se spominju u djelima.

Učenice 8. razreda Osnovne škole “Matija Gubec” Cernik Ivona KneževićPetra Kulić i Korina Topčić osvojile su nevjerojatno 3. mjesto u konkurenciji učenika iz čak 45 škola.

Osim prestavljanja kreativnih uradaka i natjecanja u kvizu znanja, ovaj događaj je bio obilježen svečanim otvorenjem, organiziranim obilaskom i razgledavanjem grada Čakovca te emotivnim književnimk susretom s Bojanom Meandžijom, jedno od autorica knjige koja se čitala u sklopu projekta.

Čestitamo vrijednim učenicama i njihovoj mentorici Moniki Kovarbašić na podvigu koji svakako puno znači za OŠ “Matija Gubec” u Cerniku i želimo im uspjeh u budućem čitateljskom radu.

Foto: OŠ “Matija Gubec” – Monika Kovarbašić

Komentari
Prethodni članakUčinite prvi korak prema sigurnijoj budućnosti!
Sljedeći članakU subotu vrtna zabava u Cerniku