Štrajk u osnovnim i srednjim školama traje već osam radnih dana. Ovoga ponedjeljka štrajka se u svim županijama, dok će se od utorka štrajk provoditi prema cirkularnom modelu. Na današnjoj konferenciji za medije Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama najavio je u kojim se županijama štrajka u utorak, 22. listopada.

Vukovarsko-srijemska, Karlovačka i Zagrebačka županije su u čijim se školama u utorak, 22. listopada, nastavlja štrajk zaposlenih u osnovnim i srednjim školama. Ovaj ciklus štrajka će trajati do 1. studenog, a na sutrašnjoj konferenciji za medije najavit će se daljnje akcije sindikata.

Podsjetimo, zaposlenici osnovnih i srednjih škola diljem Hrvatske štrajkaju s ciljem da im se poveća koeficijent složenosti posla, u prosjeku za 6,11%. Istovremeno, Vlada nudi povećanje osnovice plaće svim zaposlenicima javnih službi za 6,12% i to u tri vala po 2%. Prosvjetarski sindikati višekratno su ponovili kako to ne zadovoljava njihov zahtjev. Tvrde, i će dalje plaće zaposlenih u osnovnim i srednjim školama zaostajati za plaćama osoba iste razine stručne spreme i jednake složenosti posla, a za primjer uzimaju asistente na fakultetima.

Štrajku se u četvrtak pridružuju i fakulteti, najavio je to potkraj prošloga tjedna Vilim Ribić, glavni tajnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja. Ovaj je sindikat zatražio povećanje koeficijenata za nenastavno osoblje (čistačice, referente, tajnike, …), ali i predavače koji nemaju znanstveno-nastavno zvanje, a mirenje s Vladom neuspješno je okončano ovoga ponedjeljka.

Iz Vlade su proteklih dana poručili da će angažirati stranu konzultantsku tvrtku čiji će stručnjaci utvrditi realnu složenost svih poslova u svim javnim službama te će se po tome izračunati koeficijenti plaća. Istovremeno je ministar rada, Josip Aladrović, izjavio za HRT, ovoga će tjedna biti poznato što će Vlada poduzeti po pitanju štrajka u školama.

– Tu su opcije o plaćanju odnosno neplaćanju štrajka. Druga opcija je i o sudskoj zabrani štrajka. Sve opcije stoje na stolu i vidjet ćemo što ćemo učiniti. Ovaj tjedan će biti riješeno, rekao je Aladrović za HRT pritom ne pojasnivši koja bi bila pravna osoba za sudsku zabranu.

Najnovije informacije o današnjem štrajku koji se odvija u svim županijama pratite uživo na portalu srednja.hr.

Izvor/Foto: Srednja.hr

 

Komentari
Prethodni članakAuto centar MMS: ”Otvorili vrata novim prilikama”
Sljedeći članakZahuktava se sezona za stolnotenisače “Strmca”