Iako si izlozi trgovina i ulice Grada već mjesec dana okićene u novo božićno ruho, čar najljepšeg kršćanskog blagdana najviše se osjeća posljednji tjedan pred blagdan.
Bogata ponuda božićnih stabala, žita i ukrasa, na svim gradskim ulicama i trgovima mami potencijalne kupce. Cijene božićnih stabala kreću se od 30,00 HRK, pa na dalje, dok tradicionalno žito možete kupiti po cijeni već od 10,00 HRK.

Rođenje Kristivo slavimo za dva dana, a u raznim dijelovima Republike Hrvatske obilježavamo ga na specifične načine. U dopodnevnim satima na Badnjak Slavonci peku pečenice i uz to ribu, najčešće šarana. Uz to se pripremaju suhi kolači, a u moderna vremena i kolači s kremama, torte i razne slastice. Pripremi se i sepet s slamom, te kukuruz i žito koje muško dijete unosi u kuću dan uoči Božića. Iako novije vrijeme polako odnosi tradiciju, Slavonci i dalje izbjegavaju posjete kućama na Badnjak. U večernjim satima odlaze na Svetu Misu kojoj posebnu čar daju najljepše božićne pjesme u Hrvata: Narodi nam se , Veselje ti navješćujem, Kirie eleison, Radujte se narodi, Oj pastiti, Spavaj mali Božiću … Mada se činilo kako će vrijeme pomesti i običaj plesanja kola poslije polnoćke uz kuhano vino i rakiju, Slavonci su održali ljepotu prvog božićnog druženja pred župnim crkvama.

Komercijalizacija blagdana odavno je zahvatila i naše krajeve, međutim duh Božića ne mogu zamjeniti ni sklupocjeni darovi, domjenci, svečane haljine i odjela. Ono najvažnije je uvijek u srcima Novogradiščana, a to su obitelj, zdravlje, humanost i čestit Božić.

no images were found

Komentari
Prethodni članakBožić diljem svijeta
Sljedeći članakBožićna čarolija u Udruzi gluhih i nagluhih