Svake godine mediji su preplavljeni vijestima o stradanjima od petardi, bilo ljudi, bilo životinja: ptica, pasa i mačaka. S obzirom na to da životinje imaju znatno osjetljiviji sluh od ljudskog one pucnjavu petardi čuju kao strahovitu buku koje se većina boji. Patnja životinja uzrokovana pucnjavom petardi, ističu iz Udruge Prijatelji životinja, nije potrebna te za proslavu postoje mnogo kvalitetniji i suvremeniji načini za proslavu. Osim toga, nužno je spriječiti stradavanja djece koja često budu ozlijeđena.

Iako se zbog uvedenih pohvalnih zakonskih izmjena broj stradalih prepolovio, Udruga prijatelja životinja dosljedna je u nastojanju da Ministarstvo unutarnjih poslova hitno pokrene izmjenu Zakona o eksplozivnim tvarima te da se uvede zabrana pirotehničkih sredstava. Trenutna zakonska regulativa ne dozvoljava gradovima i općinama da donesu zabranu na svom području iako postoje inicijative i u tom smjeru.

Nakon Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva turizma, Ministarstva zdravstva i Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstvo poljoprivrede peto je u nizu koje je podržalo kampanju za zabranu petardi u cilju zaštite ljudi, životinja i okoliša te održavanja sigurnosti i mira. Stoga, iz Udruge smatraju te podrške daljnjim napretkom na putu prema uvođenju potpune zabrane korištenja petardi te ističu da je nužno nastaviti u istom smjeru kako bi se postigli konkretni rezultati te kako bi svi građani Novu godinu mogli dočekati u sigurnom okruženju, bez uznemiravanja i ugrožavanja njihova psihičkog i fizičkog zdravlja. No, Ministarstvo unutarnjih poslova još uvijek nije dalo odgovor na dosad poslane dopise.

Podsjetimo, potaknuti opasnim posljedicama buke i korištenja petardi za životinje i djecu, kao i ostalih građana, Udruga prijatelji životinja pokrenula je peticiju za zabranu korištenja pirotehničkih sredstava tijekom cijele godine, uključujući datume od 27. prosinca do 1. siječnja. Udruga Prijatelji životinja nastavlja prikupljati podrške kampanji za zabranu petardi, a poziva građane na potpisivanje peticije koja se nalazi OVDJE.

Hoće li njihova peticija uroditi plodom, pokazat će vrijeme.

Izvor: SBplus 
Foto: Ilustracija/Internet 

Komentari
Prethodni članakBliži se državna matura: Uskoro važan datum za sve ovogodišnje maturante
Sljedeći članakMaturant iz Slavonskog Broda “rasturio” u Potjeri