Šesnaesti je dan štrajka u zaposlenika u osnovnim i srednjim školama, ujedno i posljednji u drugom ciklusu cirkularnog modela. Štrajk se odvija dvije županije, Brodsko-posavskoj i Požeško-slavonskoj. Na današnjoj sjednici sindikata najavljen je raspored i za ponedjeljak te utorak, ali i velika akcija za srijedu – taj dan štrajka cijela Hrvatska!

Štrajk u školama nastavlja se šesnaesti radni dan, a započeo je još 10. listopada. Posljednje dvije županije u drugom ciklusu cirkularnog modela su Brodsko-posavska i Požeško-slavonska županija, a u ponedjeljak školski sindikati otvaraju i treći ciklus štrajka.

Nakon produljenog vikenda, 4. studenog, štrajkaju Osječko-baranjska i Ličko-senjska županija. Prema današnjoj najavi sindikata, u utorak, 5. studenog, štrajkat će Primorsko-goranska i Zadarska županija. Dan kasnije, u srijedu, 6. studenog, ulazi se u frontalni štrajk, što znači da se štrajka u čitavoj Hrvatskoj!

Uz otkazivanje redovne nastave u čitavoj državi, u srijedu se na Markovu trgu održava i prosvjed zaposlenih u osnovnim i srednjim školama.

Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama traže povećanje koeficijenata složenosti poslova za prosječno 6,11%. Vlada nudi povećanje osnovice za 6,12% za sve zaposlenike javnih službi, što sindikati ne prihvaćaju jer smatraju da to ne rješava problem zaostajanja plaća za ostalim javnim službenicima iste razine stručne spreme i složenosti poslova.

Protekle srijede došlo je do dogovora između HNS-a i HDZ-a, koji sindikatima i dalje nije prihvatljiv. Naime, HDZ će provesti analizu uredbe o koeficijentima, a ako procedura ne bude dovršena 30. lipnja 2020., zaposlenicima škola koeficijent će se povećati za 2%. Sindikati su naglasili kako HNS nema pravo pregovarati u njihovo ime.

– Što se tiče dana provedenih u štrajku, razmišljamo da ih platimo, ali vidjet ćemo i kasnije što možemo očekivati od tih razgovora i koliko taj štrajk ima smisla. Mi smo u pregovorima, odnosno razgovorima, nudili do 4%. Više nego što je sad. To je odbijeno i bilo je formulirano u kontekstu dodatka koji bi bio dio granskog kolektivnog ugovora. Jučer se ponudilo dva posto, rekao je Aladrović, prenosi N1 televizija, dodavši da Vlada ima u planu do 30. lipnja iduće godine urediti cijeli sustav plaća.

Izvor/Foto: Srednja.hr

Komentari
Prethodni članakPovodom blagdana Svih svetih položeni vijenci kod Spomen obilježja poginulim, smrtno stradalim i umrlim hrvatskim braniteljima
Sljedeći članakProvjerite kako rade trgovine na blagdan Svih svetih