Početkom nove školske godine policijski službenici na području cijele Republike Hrvatske, pa tako i na području PP Nova Gradiška provode operativnu akciju “Poštujte naše znakove”. Upravo tim povodom izašli smo na teren s djelatnicima Policijske postaje Nova Gradiška.

Situaciju na terenu najbolje opisuju brojke, već prvi dan 18 prekršaja, drugi dan znatno povećanje, čak 32 prekršaja. Najčešći prekršaji su brzina, korištenje mobitela tijekom vožnje, nekorištenje sigurnosnog pojasa, nepropisno prevoženje djece i nekorištenje sigurnosne sjedalice.

Djeca su posebno ranjiva skupina, teže su uočljiva u prometu, zaigrana i nesvjesna opasnosti koje se kriju u prometu, a zbog svoje dobi često reagiraju nepredvidljivo.

Iz policije stoga upozoravaju, smanjite brzinu, jer njenim smanjivanjem smanjuje se i zaustavni put vozila u slučaju kočenja. Korištenje mobitela u vožnji može drastično smanjiti pažnju vozača na promet i ono što se događa oko njega, a jedan djelić sekunde često je dovoljan da se dogodi ili izbjegne tragedija. Svaka sekunda reakcije, svaki metar manje pri zaustavljanju vozila može biti ključan u izbjegavanju najgoreg scenarija.

Poruka i za roditelje koji nepropisno prevoze djecu, koristite pojaseve i sigurnosne sjedalice, jer posljedice nekorištenja istih, mogu biti velike.

Akcija se provodi 25. godinu za redom tijekom rujna, a usmjerena je na zaštitu djece u  prometu i sprječavanje ugrožavanja njihovih života.

Komentari