Novi Zakon o policiji, čiji je nacrt već u srpnju prošle godine bio na javnoj raspravi, nepunih godinu poslije usvojen je u Hrvatskom saboru. Jedan od glavnih noviteta je taj da za prijem u policijsku službu više neće biti potrebna isključivo četverogodišnja srednja škola, već će dovoljna biti i trogodišnja.

Uz to se novim Zakonom uvodi i naknada za stanovanje za raspoređene policijace, HINA-inu vijest prenose Vijesti.hr.

Tako će na naknadu za stanovanje imati pravo policajci raspoređeni u mjesto rada, koje je udaljeno više od 100 kilometara od mjesta prebivališta, a koji nemaju riješeno stambeno pitanje te ne primaju naknadu troškova međumjesnog prijevoza. Pravo na stambenu naknadu imat će i policajci koji rade na otoku, a mjesto prebivališta im je na kopnu ili drugom otoku, ili obratno, bez obzira na udaljenost.

Procjena da bi pravo na naknadu imalo do 1500 policijskih službenika, a sredstva su predviđena u planu i projekcijama za ovu i iduće dvije godine na poziciji MUP-a i iznose 32,4 milijuna kuna godišnje.

Kad smo već kod prijema u policijsku službu, napomenimo da je trenutno (još od ožujka) u tijeku natječaj za upis polaznica i polaznika u Program srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac odnosno policajka u 2019./2020. godini. Vremena za javljanja imate do 31. srpnja, ali napomenimo da je ovaj natječaj u skladu s neizmjenjenim Zakonom o policiji, što znači da je uvjet još uvijek uz ostale i četverogodišnja srednja škola.

Izvor: Vijesti.hr

Foto: Ilustracija

Komentari