Gradnja novog mosta na Savi kod Gradiške koji će povezati Hrvatsku s Bosnom i Hercegovinom počinje ovog tjedna, najavio je direktor tvrtke “Autoceste Republike Srpske” Dušan Topić kako ga citiraju lokalni mediji.

Topić je za banjolučki list “Glas Srpske” kazao kako je svečanost na kojoj će se obilježiti početak radova na ovom važnom infrastrukturnom projektu zakazana za petak a dolazak je uz ostale dužnosnike najavila i Violeta Bulc, europska povjerenica za transport.

“To pokazuje i njihovu (EU) potporu gradnji mosta na Savi”, kazao je Topić. Novi most bit će izgrađen na trasi autoceste koja od granice s BiH vodi ka Banjoj Luci odnosno Doboju. Njegovom gradnjom otklonit će se sadašnje usko grlo koje u međudržavnom graničnom prometu predstavlja stari most koji sada sva vozila usmjerava kroz centar Gradiške na bosanskohercegovačkoj obali Save pa su tamo redovita zagušenja u prometu.

Na bosanskohercegovačkoj strani granice već je izgrađen i novi carinski terminal no on neće imati uporabnu vrijednost sve do izgradnje mosta što se očekuje u razdoblju od 30 mjeseci. Novi most na Savi zajednički je projekt Hrvatske i BiH a gradit će ga konzorcij kojega čine “Đuro Đaković- montaža” i “Zagreb-montaža” te “Integral inženjering” iz Laktaša.

Gradnja će stajati 23,49 milijuna eura a projekt predviđa da na hrvatskoj strani bude izgrađena i nova prometnica koja će biti poveznica s autocestom Zagreb-Lipovac.

Kada bude izgrađen novi most on će značiti uspostavu najbrže i najkraće cestovne veze od Zagreba prema Banjoj Luci ali i Sarajevu autocestom koja je izgrađena do Doboja a bit će povezana s autocestom na koridoru V c koja treba povezati Budimpeštu i Ploče.

Izvor: Direktno.hr

Foto: Pixsell / Ivica Galovic

Komentari