‘Iluzorno je očekivati brzi nestanak mita o Tuđmanu kao djelitelju BiH jer je održavanje toga mita politički interes brojnih skupina i pojedinaca izvan zemlje i u njoj’, jedna je od dominantnih teza s dosadašnjih promocija knjige.

SLAVONSKI BROD – Točno godinu dana nakon promocije u njegovu rodnom Osijeku, 30. studenog 2018. u 18.30 sati, u slavonskobrodskoj Svečanoj dvorani ‘Kristal’, u ulici Vjekoslava Babukića 12, jedan od utemeljitelja moderne hrvatske države i savjetnik aktualnog hrvatskog premijera, Vladimir Šeks sa suradnicima, prof.dr.sc. Ivicom Miškulinom i dr.sc. Dinkom Čuturom, promovirat će svoju knjigu ‘Državni udar’ I. i II. dio, piše Sbplus

“Šeks i u ovoj knjizi nastavlja s dobrom praksom da iznimno obimnom dokumentarnom podlogom postigne učinak objektivnosti i neselektivnosti. Pri tome je čitatelj ponovno suočen s nizom izvadaka iz povjerljivih razgovora s vrha hrvatske politike, relevantnih novinskih tekstova i nekoliko važnih stručnih mišljenja”.

Drugi dio Šeksove knjige ‘ruši tezu o podjeli BiH i mit o dogovoru u Karađorđevu’, ističu promotori i recenzenti kao i to da su obje zasnovane na dosad neobjavljenim transkriptima prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana u kojima se ‘otkriva pozadina tih burnih zbivanja i rasvjetljuje stvarni karakter hrvatske politike prema BiH’.

Šeks u knjizi donosi i dijelove znanstvenih radova i ekspertiza eminentnih hrvatskih povjesničara i ustavnopravnih stručnjaka kojima je dodatno osnažio svoju osnovnu tezu – da ‘nije bilo nikakva dogovora o podjeli BiH između Franje Tuđmana i Slobodana Miloševića’.

Između ostalog, u knjizi je navedeno i izdvojeno mišljenje suca Haškog suda Jean-Claude Antonettija o slučaju šestorice Hrvata iz BiH, osuđenih na visoke zatvorske kazne koji smatra kako je ‘na osnovu predočenih dokaza nemoguće tvrditi da je plan o podjeli BiH potekao od Tuđmana te se ne slaže s mišljenjem da su Tuđman, Gojko Šušak i Janko Bobetko sudjelovali u udruženom zločinačkom pothvatu radi obnove Banovine Hrvatske i stvaranja  tzv. Velike Hrvatske’. 

‘Iluzorno je očekivati brzi nestanak mita o Tuđmanu kao djelitelju BiH jer je održavanje toga mita politički interes brojnih skupina i pojedinaca izvan zemlje i u njoj’, jedna je od dominantnih teza s dosadašnjih promocija knjige. 

Tijekom predstavljanja knjige u Zagrebu, Dinko Čutura kazao je: “U ovoj knjizi Vladimir Šeks vjerno prikazuje dramatično vrijeme u kojem su se ocrtavali budući izgledi života na ovim prostorima i izgrađivali temelji opstojnosti Hrvatske”, dodavši kako “autor beskompromisno i hrabro svjedoči o prijelomnim događajima hrvatske politike, previranjima, sukobima i razilaženjima koji su prije više od 20 godina možda ispisivali najvažnije stranice hrvatske povijesti i odredili joj smjerove”.

I Čutura ističe kako Šeks “ocrtava prilike koje su mijenjale političku sliku Hrvatske u vrijeme Domovinskog rata, borbe za samostalnost i opstojnost, ali i za perspektivniju budućnost lišenu dogmi, privatnih interesa i potrošenih mitova”.

Ivica Miškulin, pak, smatra da autor “i u ovoj knjizi nastavlja s dobrom praksom da iznimno obimnom dokumentarnom podlogom postigne učinak objektivnosti i neselektivnosti. Pri tome je čitatelj ponovno suočen s nizom izvadaka iz povjerljivih razgovora s vrha hrvatske politike, relevantnih novinskih tekstova i nekoliko važnih stručnih mišljenja”.

Komentari