U organizaciji Matice hrvatske Ogranka Nova Gradiška u prostoru Turističke zajednice održan je susret „Stihom i prozom“ posvećen Ivanu Slišuriću, novogradiškom pjesniku i prozaiku.

Književni rad Ivana Slišurića predstavili su predsjednica Ogranka Matice Hrvatske Nova Gradiška Vjekoslava Bagarić, predsjednik Matice Hrvatske Miro Gavran te književnik Ivan Slišurić, a Slišurićeve stihove pročitao je Zrinko Kapetanić.

Ivan Slišurić, pjesnik i prozaik, rođen je 29. veljače 1936. u Rešetarima kod Nove Gradiške. Osnovnu je školu završio u rodnome mjestu, gimnaziju u Novoj Gradiški. Na Filozofskom fakultetu u Sarajevu završio je studij jugoslavenskih književnosti i filozofije a magisterij iz hrvatske književnosti  na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Radio je kao nastavnik u osnovnoj školi i profesor u novogradiškoj Gimnaziji. Objavio je knjige Prvo lice ljeta (pjesme), Čakovec, 1980., Minule ruke (pjesme), Zagreb, 1997., Anđeo na satu (pripovijetke), Zagreb, 1998., Mlađakom s usana (pjesme u prozi), Vinkovci, 2000.,  Munje i blagovijesti (pjesme u prozi), Zagreb, 2006., Odvremenjeni put (poezija), Zagreb, Ceres, 2014. Stabla i drugi ključevi (pjesme u prozi), Zagreb, 2015.

Predstavljajući lik i djelo Ivana Slišurića, prof. Vjekoslava Bagarić, predsjednica novogradiškog Ogranka Matice naglasila je kako Slišurić osupnut ljepotom zavičajnoga krajolika i bogatstvom oblika stvari i života nastoji im pronaći smisao te pjesmom i pričom progovoriti o vremenu i čovjekovoj sudbini.

Govoreći o književnom radu Ivana Slišurića, Gavran je naglasio kako je riječ o pjesniku i prozaiku čija su djela visoke kvalitete. “Nisam književni kritičar ali se usuđujem ustvrditi da je Slišurić jedan od ponajboljih suvremenih hrvatskih pjesnika. Iščitao sam sve njegove zbirke pjesama i kao čitatelj u njima istinski uživao, a poznajem ga i kao vrsnog prozaika.” – rekao je Gavran.

“Usuđujem se ustvrditi da njegove pjesme imaju često pripovjedni predznak, dok u prozi imamo poetskih pasaža i vještog opisivanja života u njegovom zavičaju. Ponekad su me Slišurićeve pjesme i priče znale asocirati na velikog ruskog književnika Ivana Turgenjeva. A kad je proza u pitanju neodoljivo me znao asocirati na hrvatskog književnika Slobodana Novaka, iako je Novak sve svoje prozne stvari situirao u otočki ambijent, na Rab. Kod Slišurića su uvijek u pitanju izbrušene rečenice, jednom riječju njegovi tekstovi ne nose onu izvornu ljepotu.” – naglasio je Gavran.

“Pišući o lokalnom, Slišurić dodiruje univerzalno. Pišući o ovom dijelu Slavonije Ivan Slišurić je možda i nehtijući učinio Slavoniju atraktivnim, meditativnim prostorom, primamljivim svakom suvremenom Europljaninu. Nova Gradiška i ovaj dio Slavonije mogu biti ponosni što imamo tako vrsnog književnika Ivana Slišurića koji je svojim djelom sugestivno opisao i opjevao naš  prostor.” – rekao je Miro Gavran govoreći o Ivanu Slišuriću.

Komentari
Prethodni članakU Novoj Kapeli krenuo program “Zaželi”: Posao dobilo 25 žena
Sljedeći članakOvog petka, 8. ožujka, Palladium club ponovno otvara svoja vrata