Općina Nova Kapela provodi projekt „Radimo i pomažemo” koji je financiran od strane Europske unije iz Europskog socijalnog fonda u okviru natječaja „Zaželi – program zapošljavanja žena – faza III. Upravljačko tijelo je Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, a posredničko tijelo razine 2 Hrvatski zavod za zapošljavanje, Ured za financiranje i ugovaranje projekata Europske unije. Partneri na projektu su Hrvatski zavod za zapošljavanje, Područni ured Slavonski Brod i Centar za socijalnu skrb Nova Gradiška. Projekt je predstavljen u srijedu, 11. siječnja u Novoj Kapeli, a kroz projekt je posao dobilo 30 žena, pripadnica ranjivih i teže zapošljivih skupina na ruralnom području općine Nova Kapela koje će pružati usluge potpore i podrške korisnicima. Kako je istaknuo načelnik Općine Nova Kapela Ivan Šmit, cilj projekta je zaposliti i osnažiti 30 žena, pripadnica ranjivih i teže zapošljivih skupina na ruralnom području općine Nova Kapela koje će pružati usluge potpore i podrške krajnjim korisnicima, starijim ili nemoćnim osobama te na taj način potaknuti socijalnu uključenost i povećati razinu kvalitete života krajnjih korisnika:

– Vrijednost projekta je 1.482.943,75 kuna, uz sto postotno europsko sufinanciranje. Razdoblje provedbe projekta je osam mjeseci od 21. listopada 2022. do 21. lipnja 2023. godine. Cilj projekta je zaposliti i osnažiti 30 žena, pripadnica ranjivih i teže zapošljivih skupina na ruralnom području općine Nova Kapela koje će pružati usluge potpore i podrške krajnjim korisnicima, starijim ili nemoćnim osobama te na taj način potaknuti socijalnu uključenost i povećati razinu kvalitete života krajnjih korisnika. Rezultati projekta su: zaposleno je 30 žena koje pripadaju ranjivim skupinama te su u nepovoljnom položaju na tržištu rada. Zaposlene žene su stekle vrijedno radno iskustvo i osjećaj korisnosti što im otvara mogućnost nastavka pružanja raznih usluga krajnjim korisnicima i olakšava pristup tržištu rada, 180 osoba starije životne dobi i nemoćnih osoba koristit će usluge potpore i podrške, potaknuta socijalna uključenost i povećana kvaliteta života krajnjih korisnika. Aktivnosti projekta provodit će se kroz zapošljavanje žena pripadnica ciljne skupine u svrhu pružanja usluge potpore i podrške starijim osobama i osobama u nepovoljnom položaju. Program „Zaželi” provodimo po treći puta i nastavak je to programa javnih radova koje smo prije provodili. Među prvima smo uvijek bili u provođenju projekta „Zaželi”. Projekt je krenuo 30 žena radi, obilaze starije i nemoćne osobe s područja naše općine. Zadovoljne su žene jer imaju osiguranu egzistenciju na određeno vrijeme, zadovoljni su i naši djedovi i bake kojima žene pomažu, a zadovoljne su i institucije Republike Hrvatske jer se smanjuje pritisak na straračke domove i druge institucije. Želio bih jedino poručiti da se u sljedećem periodu produži vremenski rok provođenja projekta „Zaželi” na duže vremensko razdoblje – kaže načelnik Ivan Šmit.

– Zaposlenice su jako zadovoljne i svi se nadamo realizaciji četvrte faze projekta „Zaželi”. Činjenica je da se ovaj program kontinuirano ponavlja i da žene na ovaj način imaju osigurano radno mjesto, plaću, a korist je starije i nemoćne osobe je također višestruka – dodaje Dinko Glad, voditelj Odjela za tržište rada iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područna služba Slavonski Brod.

 

Zadovoljne su što su ponovno dobile posao i uposlenice Branka Panić i Marija Matić:

– Sretne smo, naravno. Posao nam puno znači, dobivamo plaću, osigurana nam je egzistencija, a našim bakama i djedovima to također puno znači. Ne radi se samo o pomaganju u kući, njima puno znači i razgovor i topla, ljudska riječ – dodaju.

 

Komentari
Prethodni članakNakon uvođenja eura cijene parkinga u Novoj Gradiški niže nego prije
Sljedeći članakOd sutra plaćanje isključivo u eurima