Plaćanje u kunama od sutra više neće biti moguće. Naime, od nedjelje, 15. siječnja plaćanje u Hrvatskoj biti će moguće isključivo u novoj valuti, eurima.

Kada je riječ o zamjeni kuna za eure, ono će biti moguće tijekom cijele godine u Fini i Hrvatskoj pošti, bez naknade. Nakon toga će u HNB-u biti omogućeno trajno mijenjati novčanice kuna, dok će se kovanice moći zamijeniti iduće tri godine.

Do kraja ove godine, ostat će pak dvojno iskazivanje cijena kako bi se građani lakše priviknuli na novu valutu.

Podsjetimo, Hrvatska je od 1. siječnja, 2023. godine postala 20. država članica europodručja. Euro je zajednička valuta Europske unije i jedan od glavnih simbola europske integracije.

Cilj uvođenja zajedničke valute bio je produbiti povezanost među državama članicama i pospješiti iskorištavanje svih prednosti jedinstvenog tržišta uz slobodno kretanje ljudi, robe, usluga i kapitala.
Euro uklanja transakcijske troškove, unutar europodručja dokida međuvalutne promjene, a za članice europodručja koje velikim dijelom trguju s drugim članicama europodručja smanjuje izloženost valutnom riziku i olakšava trgovinu te povećava otpornost gospodarstava na krize. U cjelini, euro pridonosi stabilnijim gospodarskim prilikama i rastu, većim investicijama i novim radnim mjestima.

 

Komentari
Prethodni članakU općini Nova Kapela kroz program „Zaželi” posao dobilo 30 žena
Sljedeći članakTražiš posao?! Evo što se nudi na području županije..