Autor: Andrea Pletikosa – Radiong.hr

Pred samu obljetnicu VRO “Bljesak” općina Okučani je prvi puta bila domaćin snimanja popularnog glazbeno-scenskog serijala “Lijepom našom“, koji se već 25 godina emitira u programu Hrvatske radio televizije.

Emisija koju vodi i uređuje Branko Uvodić dočarala je tradicijske i kulturne vrijednosti okučanskoga kraja ali i okolice. Tom su prilikom u programu nastupili članice i članovi KUD-a “Tkanica“ Okučani, FA “Broda“, SKD-a “Prosvjeta“ Okučani, KUD-a “Starča“ iz Gornjih Bogićevaca, MPS KUD-a “Relković“, ŽVS-a “Vrbje“ te MPS „Starotopoljani“.

KUD-ovi su na najljepši način predstavili kulturnu baštinu svoga kraja, rade s puno ljubavi i volje, sa željom da se od zaborava sačuva hrvatska riječ I hrvatsko kolo, no jednako tako i ostalih naroda koji žive na okučanskom prostoru. Tambure nije nedostajalo, tamburaški sastavi spletom slavonskih pjesmama podigli su atmosferu i zajedno sa publikom zapjevali hitove poput “Nije moja duša prazna”, “Posavino majko”, “Ponosna Hrvatska” te legendarnu “Ne dirajte mi ravnicu”. Izmjenjivale su se i estradne zvijezde, najmlađi su uživali u taktovima popularnih Učiteljica u novom sastavu, Ivana Zaka i Vlatke Burić.

Program je i ovoga puta vrhunski vodio autor serijala Branko Uvodić koji se na pomoći u organizaciji zahvalio načelniku Okučana Aci Vidakoviću koji je na samom početku gostima i gledateljima uputio pozdrave, kako je rekao, iz najljepšeg mjesta zapadne Slavonije.
Spletom okolnosti došli smo danas u Okučane kao dio obilježavanja 24. obljetnice VRO “Bljesak”. Okučani imaju što pokazati, mislim da naša emisija treba više raditi na upoznavanju gledatelja sa posebnostima kraja u koji dolazimo snimati. Ovdje sam bio nakon akcije “Bljesak” 4. svibnja otvoriti postaju, znam kako je bilo i vidim kako je sada, zaista se stvaraju preduvjeti za normalan život, rekao je između ostaloga Uvodić te naglasio kako je iznimno ponosan na to što radi jer je bogat prijateljstvima iz cijele Hrvatske, a ponajviše iz Slavonije.

Publika svih generacija mogla je uživati u nastupima mnogobrojnih izvođača, a osim kulturno umjetničkih društava, gledateljima su se predstavili i večer oplemenili svojim izvedbama Ivan Martić Ivica, Cecilija Rudić, Zagrebački tamburaši, Dražen Žanko, Antonela Malis, Stanko Šarić, Šima Jovanovac, Slavonski dukati, Boris Ćiro Gašparac i Berde band.
Na kraju ove tri i pol sata duge manifestacije zajedno su zapjevali i zaplesali publika u dvorani te svi izvođači.

Bilo je predivno danas u Okučanima, prekrasna publika i odlični izvođači. Posebna je poruka iz Okučana za VRO “Bljesak”, ne smijemo zaboraviti tradiciju ali ni ratne strahote koje se više ne smiju ponoviti. Okučani su danas mjesto suživota, čuvaju se razne tradicije i to je naše bogatstvo koje trebamo ljubomorno čuvati, istaknuo je župan brodsko-posavski Danijel Marušić.
U ispunjenoj okučanskoj dvorani snimljene su dvije emisije koje će se emitirati u dva dijela, stoga vas pozivamo da pratite program HRT-a u subotu 11. svibnja kada će se emitirati prvi dio emisije, kao i 18. svibnja ove godine kada će biti emitiran drugi dio.

 

Komentari