U organizaciji Grada Nova Gradiška i Turističke zajednice grada u Novoj Gradiški održano je treće po redu natjecanje u kuhanju čobanca “Čobanijada”. Sve je organizirano u čast 24. obljetnice vojno redarstvene operacije “Bljesak”, akcije izvedene s ciljem oslobađanja okupiranih dijelova zapadne Slavonije.

I ove godine se pokazalo da samim odazivom ekipa ova manifestacija dobiva na popularnosti,  neizostavni slavonski specijalitet zamirisao je gradom, a snage su “odmjerile” raznolike kuharske ekipe. Ukupno se kuhalo u 21. kotliću, a sudionici osim s područja Nove Gradiške stigli su iz Novske i Stare Gradiške, ali i susjednih nam Općina. 

Stručno povjerenstvo u sastavu Blaženka Blažević, zamjenica gradonačelnika Ivana Trupina, Arsen Granda predsjednik Udruge dragovoljaca Domovinskoga rata grada Nova Gradiška, voditeljica odsjeka za društvene djelatnosti, Mihaela Đeraj i Dario Ruškan, ocjenjivali su boju, okus, gustoću te kompoziciju namirnica, koje su, kako tvrde kuhari amateri jedni od najvažnijih komponenti dobroga čobanca. 

Sudjelovala je 21 ekipa: Udruga voćara i vinogradara “Slavča”, Eko Kong Nova Gradiška, Vodovod zapadne Slavonije, Caffe bar ”Hubert”, JVP Nova Gradiška, Specijalna policija ”Zebre” Nova Gradiška, Udruga veterana treće gardijske brigade “Kune”, Udruga umirovljenika ”Iskusna kuhača”, DVD Ljupina, Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 121. brigade-pukovnije Nova Gradiška, ”Proljetni sajam”, HVIDR-a Nova Gradiška, Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata RH Nova Gradiška, HSS, ”3 malo jača”, Boćarski klub ”Slavča” Nova Gradiška, Caffe bar ”Slavča”, Caffe bar ”Meta”, Mato Karakašić, Minsko polje Stara Gradiška, Lovačka udruga „Podložje“ Gorice. 

Dobrog raspoloženja i zajedništva nije nedostajalo, a tko je zauzeo prvo mjesto, kako nam rekoše ekipe, nije ni bitno, važno je da su se branitelji i građani ponovno okupili, družili  i da se ne zaboravi glavni razlog zbog kojega se manifestacija i organizira –  vojno redarstvena operacija “Bljesak”. Ipak, s obzirom na to da je manifestacija natjecateljskog duha, proglašene su tri najuspješnije ekipe i dodijeljene zahvalnice sudionicima.

Prva je ekipa Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata RH Nova Gradiška, nagradu im je uručio gradonačelnik Vinko Grgić.

Druga je ekipa JVP Nova Gradiška.

Treća je ekipa Vodovod zapadne Slavonije.

Nakon što su se svi počastili vrhunskim slavonskim specijalitetom čobancom, uslijedio je vrhunac večeri koncert dobro nam poznate klape „Sveti Juraj“ Hrvatske ratne mornarice. Domoljubne pjesme, izuzetni prepjevi i autorke poslastice natjerale su suze na oči brojnih posjetitelja koji su u glas s klapom pjevali i svaku izvedbu ispratili gromoglasnim pljeskom. 

Dostojanstveno, emotivno, ali i svečano ispraćena je još jedna manifestacija hrvatskim braniteljima u čast, manifestacija posvećena obljetnici vojno redarstvene operacije “Bljesak”. 

 

 

 

 

Komentari