U Okučanima je danas svečano obilježena 27. obljetnica vojno redarstvene operacije „Bljesak”; akcije Hrvatske vojske i Specijalne policije RH  koja je započela 1. svibnja 1995. godine u ranim jutarnjim satima napadom hrvatskih snaga na južni i središnji dio zapadnoslavonskog okupiranog teritorija iz pravca Novske i Nove Gradiške. Krajnji cilj bio je ulazak u Okučane, središte neprijateljske pobune i terorističkih napada na zapadnoslavonskom području.

Na glavnim pravcima napada bile su 81. gardijska bojna, 5. gardijska brigada, te dijelovi 1., 2. i 3. gardijske brigade, a u potpori pričuvne i domobranske postrojbe potpomognute protuoklopno topničko-raketnim postrojbama, Hrvatskim ratnim zrakoplovstvom i postrojbama specijalne policije.

U operaciji su prvi puta korišteni i masovniji udari hrvatskog zrakoplovstva, a tenkovi dopremljeni željeznicom ulazili su izravno u borbu čime je postignuto dodatno taktičko iznenađenje neprijatelja. U manje od trideset dva sata hrvatske snage, koje su brojile oko 7200 vojnika i policajaca, oslobodile su 500 četvornih kilometara dotad okupiranog zapadnoslavonskog teritorija te je uspostavljen nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji.

Nakon gotovo četiri godine okupacije oslobođeni su Okučani.
Oslobađajući zapadnu Slavoniju poginuo je ili od posljedica ranjavanja 51 pripadnik Hrvatske vojske i policije, a 162 su ranjena. Tijekom akcije Srbi su srušili zrakoplov Rudolfa Perešina, pilota  HRZ-a koji je u vrijeme najjačih napada na Hrvatsku 1991. zrakoplovom MIG-21 prebjegao u Austriju.

Podsjetimo, vojno-redarstvena operacija “Bljesak” prethodila je operaciji “Oluja”, koja je uslijedila nakon tri mjeseca, čime je Hrvatska pokazala odlučnost da uspostavi državno-pravni poredak na cijelom svom području.

Obilježavanje u Okučanima je počelo intoniranjem hrvatske himne kod spomen-obilježja “Kristalna kocka vedrine”, a zatim su pročitana imena 42 branitelja poginula u akciji Bljesak. Vijenac su prvi položili članovi obitelji poginulih te braniteljskih udruga. Okupljeni u Okučanima minutom šutnje potom su odali počast braniteljima koji su poginuli u “Bljesku” . Potom su dva MiG-a Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvršili prelet nad spomen obilježjem “Kristalna kocka vedrine”.

Vijenac je položio i predsjednik Zoran Milanović. “Na današnji dan hrvatski junaci su oslobodili ovaj dio Hrvatske i nakon akcije Maslenica omogućili da se Hrvatska konačno spoji i oslobodi”, poručio je:

-” Ovo je velika pobjeda Hrvatske vojske, jedna u nizu onih koje su uslijedile nakon pokušaka uništenja Vukovara, kasnije je vojska preuzela inicijativu koju nije gubila do kraja rata. S malo vojnika i još manje opreme i streljiva, tada nepriznanja embarga na oružje, Hrvatska vojska je preuzela inicijativu do pobjede. Slavno su završili rat, koštao nas je žrtava, izgubili smo mlade ljude, mlade vojnike. Bili su na domak pobjede a neki ju nažalost nisu dočekali.”

U Okučanima je danas bio i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković. Naglasio je i da je danas dan kada svi moramo biti zajedno i iskazati zahvalnost hrvatskim braniteljima i onima koji su nas doveli do slobode, prvom hrvatskom predsjedniku Tuđmanu i svima koji su sudjelovali u ovim bitnim i presudnim trenucima hrvatske povijesti.

U Okučane je stigao i predsjednik Vlade RH-a premijer Andrej Plenković, koji je sa svojim izaslanstvom također odao dužnu počast svim braniteljima poginulim u VRO Bljesak.

-” Vjerujem da smo uspjeli riješiti probleme koji muče branitelje, potrebno je osnažiti Hrvatsku vojsku i policiju, a to se vidi i po izdvajanju sredstava iz proračuna. Danas na Praznik rada čestitam svim radnicima Međunarodni praznik rada jer su u izvanrednim okolnostima učinili brz oporavak iz korona krize, kroz dijalog tražimo rješenja i želimo stvoriti nova radna mjesta.” Premijer je potom svim radnicima čestitao Praznik rada. Rekao je i kako je zadovoljan uspješnim dogovorom sa sindikatima te da će se razgovori nastaviti najesen.

Antun Zdunić predsjednik UDVDR-a BPŽ:

Polaganjem vijenaca izaslanstava Brodsko-posavska županije i Općine Okučani završen je službeni dio obilježavanja 27. obljetnice VRO Bljesak. Od 12 sati su pokazne vojne i policijske vježbe, vojnički ručak za građanstvo. Od 18,00 sati je sveta misa u crkvi sv. Vida, u večernjim satima kreće koncert Klape „Sveti Mihovil”, samostalni koncert Sandija Cenova i Tamburaškog sastava „Sinovi ravnice”. Sve će završiti vatrometom.

Komentari
Prethodni članakFestival čobanca i Slavonske Lole obilježili manifestaciju “Bljesku u čast”
Sljedeći članakSutra u kinu drama: Razgovor