U Okučanima je danas svečano obilježena 26. obljetnica vojno redarstvene operacije „Bljesak”; akcije Hrvatske vojske i Specijalne policije RH  koja je započela 1. svibnja 1995. godine u ranim jutarnjim satima napadom hrvatskih snaga na južni i središnji dio zapadnoslavonskog okupiranog teritorija iz pravca Novske i Nove Gradiške. Krajnji cilj bio je ulazak u Okučane, središte neprijateljske pobune i terorističkih napada na zapadnoslavonskom području.

Na glavnim pravcima napada bile su 81. gardijska bojna, 5. gardijska brigada, te dijelovi 1., 2. i 3. gardijske brigade, a u potpori pričuvne i domobranske postrojbe potpomognute protuoklopno topničko-raketnim postrojbama, Hrvatskim ratnim zrakoplovstvom i postrojbama specijalne policije.

U operaciji su prvi puta korišteni i masovniji udari hrvatskog zrakoplovstva, a tenkovi dopremljeni željeznicom ulazili su izravno u borbu čime je postignuto dodatno taktičko iznenađenje neprijatelja.
U manje od trideset dva sata hrvatske snage, koje su brojile oko 7200 vojnika i policajaca, oslobodile su 500 četvornih kilometara dotad okupiranog zapadnoslavonskog teritorija te je uspostavljen nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji.

Nakon gotovo četiri godine okupacije oslobođeni su Okučani.
Oslobađajući zapadnu Slavoniju poginuo je ili od posljedica ranjavanja 51 pripadnik Hrvatske vojske i policije, a 162 su ranjena. Tijekom akcije Srbi su srušili zrakoplov Rudolfa Perešina, pilota  HRZ-a koji je u vrijeme najjačih napada na Hrvatsku 1991. zrakoplovom MIG-21 prebjegao u Austriju.

Podsjetimo, vojno-redarstvena operacija “Bljesak” prethodila je operaciji “Oluja”, koja je uslijedila nakon tri mjeseca, čime je Hrvatska pokazala odlučnost da uspostavi državno-pravni poredak na cijelom svom području.

Obilježavanje u Okučanima je počelo intoniranjem hrvatske himne kod spomen-obilježja “Kristalna kocka vedrine”, a zatim je policijski službenik Krešimir Šimić iz Slavonskog Broda, sin poginulog hrvatskog branitelja, pročitao imena 42 branitelja poginula u akciji Bljesak. Vijenac su prvi položili članovi obitelji poginulih te braniteljskih udruga.

Vijenac je položio i predsjednik Zoran Milanović. “Na današnji dan hrvatski junaci su oslobodili ovaj dio Hrvatske i nakon akcije Maslenica omogućili da se Hrvatska konačno spoji i oslobodi”, poručio je:

-To je bilo malo dobrih i malo hrabrih ljudi, radilo se o stotinama, možda tisućama ljudi, mi ostali smo bili na Zrinjevcu, Ženevi, u kadrovskim službama, a ovdje, i na drugim borištima, se borio mali broj ljudi. Njima vječna hvala i slava hrvatskim herojima – rekao je predsjednik RH

U Okučanima je danas bio i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

– U ime Hrvatskog sabora sa velikim ponosom i čašću došao sam iskazati poštovanje hrvatskim herojima, vojnicima i policajcima, koji su izveli jednu od najvažnijih operacija Domovinskog rata, operaciju Bljesak, kojom su ustvari slomili kralježnicu projektu velike Srbije i pokazali agresoru što će se dogoditi nekoliko mjeseci kasnije u briljantnoj vojno-redarstvenoj operaciji Oluja. Iskazujem poštovanje prema svima koji su sudjelovali u operaciji Bljesak, ali naravno posebna zahvalnost onima koji su dali svoj život za hrvatsku slobodu i demokraciju i za sve što su učinili da danas živimo u miru i slobodi – rekao je i dodao da ne želi komentirati podjele i sukob između predsjednika RH Milanovića i premijera RH Plenkovića.

Naglasio je i da je danas dan kada svi moramo biti zajedno i iskazati zahvalnost hrvatskim braniteljima i onima koji su nas doveli do slobode, prvom hrvatskom predsjedniku Tuđmanu i svima koji su sudjelovali u ovim bitnim i presudnim trenucima hrvatske povijesti.

U Okučane je stigao i predsjednik Vlade RH-a premijer Andrej Plenković, koji je sa svojim izaslanstvom također odao dužnu počast svim braniteljima poginulim u VRO Bljesak.

– Danas smo ponovno u Okučanima, 26. obljetnica VRO Bljesak. Došli smo još jednom odati počast hrvatskim herojima, našim braniteljima. Ovdje je 51. kocka vedrine u spomen onima koji su dali svoj život za hrvatsku slobodu početkom svibnja 1995. godine. Želim zahvaliti svima njima, njihovim suborcima, obiteljima, onima koji su ranjeni u ovoj operaciji i želim zahvaliti potpredsjedniku Vlade i ministru hrvatskih branitelja Tomi Medvedu koji je i potaknuo da se ovdje u Okučanima napravi ovako doličan i lijep spomenik za one koji su dali svoje živote za Hrvatsku. Naša je Vlada donijela jedinstveni zakon o hrvatskim braniteljima. Odlučili smo popuniti određene praznine koje su postojale, ispraviti određene stvari koje do tada nisu bile dobre. To činimo s toga što smo uvjereni da je Domovinski rat temelj hrvatske države, da je sloboda koju su Hrvatima dali hrvatski branitelji najvažnije vrijednost koju moramo njegovati i čuvati te poštovati njihovu žrtvu. Stoga ćemo i u budućnosti učiniti sve za dignitet Domovinskog rata, za poštovanje hrvatskih branitelja i njihovih obitelji. Zahvaljujem svima koji su dali najviše za hrvatsku slobodu – kazao je Plenković dodavši kako je ‘bitno da smo danas ipak svi tu, za razliku od lani.

Polaganjem vijenaca izaslanstava Brodsko-posavska županije i Općine Okučani završen je službeni dio obilježavanja 26. obljetnice VRO Bljesak.

Komentari
Prethodni članakU Brodsko posavskoj županiji 103 nove pozitivne osobe
Sljedeći članakKrenula isporuka komunalne opreme