U Okučanima se svečano obilježava 23. obljetnica vojno-redarstvene operacije “Bljesak”.

Program je počeo budnicom u izvedbi orkestra Oružanih snaga RH. Program obilježavanja nastavljen je komemoracija kod Središnjeg križa Spomen Parka hrvatskim vitezovima gdje su položeni vijenci za poginule hrvatske branitelje. Na komemoraciji su pročitana imena poginulih branitelja u operaciji ‘Bljesak’ i kratka povjesnica te operacije.

Na svečanom obilježavanju sudjeluju predsjednica Republike Hrvatske  i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Vlade Andrej Plenković, predsjednik i potpredsjednici Sabora, te brojni ministri, predstavnici županija, gradova i općina, kao umirovljeni generali, pukovnici, bojnici, ali i obitelji pognulih branitelja Domovinskoga Rata. 

-“Prije svega došli smo na današnji dan u Okučane na 23.obljetnicu vojno-redarstvene operacije “Bljesak” odati počast poginulim hrvatskim vojnicima i policajcima, braniteljima koji su dali sve za slobodu Hrvatske. Želim ovom prigodom zahvaliti ministru Tomi Medvedu, Ministarstvu hrvatskih branitelja i općini Okučani na izgradnji prekrasnog spomenika posvećenog 51 poginulom branitelju. Mislim da je on zaista sjajan, čestitam i autoru gospodinu Stošiću. Ovo je signal da ova hrvatska Vlada, kao što je donijela jedinstveni zakon o pravima  hrvatskih branitelja, kao što je i povećala proračun za iste, kao što vodi računa o dignitetu domovinskoga rata, kao što vodi računa o hrvatskim oružanim snagama, tako da smo povećali i proračun ministarstva obrane,  da na baštini onoga što su učinili hrvatski branitelji u Domovinskom ratu gradimo modernu hrvatsku vojsku koja je kompatibilna i aktivna i u NATO-u i u Europskoj Uniji. Ovakve prigode su mogućnost da odamo počast i zahvalnost obiteljima svih hrvatskih poginulih branitelja i da im još jednom zajednički zahvalimo na svemu što su učinili za Hrvatsku.” -izjavio je predsjednik Vlade, Andrej Plenković 

Na svečano otvaranje spomen- obilježja “Kristalne kocke vedrine” na kojeg su učenici Osnovne škole Okučani položili crvene ruže, ponosan je i Župan Brodsko posavske županije, Danijel Marušić.

-”Velik je ovo dan za Okučane. Danas smo s jedne strane tužni, a s druge ponosni. Tužni smo zbog svih žrtava, a ponosni smo jer smo dobili slobodu, jer imamo Hrvatsku državu, imamo Hrvatsku vojsku. Ponosni smo na sva dostignuća koje smo svi zajedno postigli. Danas se ovdje otvara spomenik velike simbolike jer svaka kocka simbolizira jedan izgubljeni život. Spomenik kada bi ga gledali noću kocke kao da lebde, to je uistinu nevjerojatno, kao i sam današnji dan”. 

Vojno-redarstvena operacija “Bljesak” počela je 1. svibnja 1995. u 5 sati i 21 minutu, a u samo 31 sat oslobođeno je oko 500 četvornih kilometara hrvatskog teritorija i deblokirana autocesta koja je središnju Hrvatsku spojila sa Slavonijom. U njoj su sudjelovale 32 postrojbe Oružanih snaga i policije. Oslobađajući zapadnu Slavoniju poginula su 42 pripadnika hrvatske vojske i policije, a njih 162 je ranjeno. Operacija ‘Bljesak’ prethodila je operaciji ‘Oluja’, koja je uslijedila nakon tri mjeseca čime je Hrvatska pokazala odlučnost uspostaviti državno-pravni poredak na cijelom svom području.

2. svibnja hrvatska vojska ušla je u oslobođene Okučane, a danas su se tamo 22 godina poslije okupili hrvatski branitelji, članovi obitelji poginulih, predstavnici braniteljskih udruga, ali i cijeli državni vrh. Kakav je osjećaj bio tada, a kakav je osjećaj danas, rekao nam je čovjek koji je prvi ušao u oslobođene Okučane Antun Zdunić.
„Bilo je tada strahovito uzbuđenje, prvo preživio si, a onda oslobodio ovaj dio Hrvatske. Ušli smo ponosno s puškama svjesni da smo kvalitetno odradili svoj posao. Nažalost imao sam 11 poginulih kao zapovjednik satnije. A danas je malo žalosno. Što dalje, ljudi sve manje dolaze, slabo se vrednuje Domovinski rat i žrtve rata“, kaže Antun Zdunić.

Operacije “Bljesak” prisjetio se i ministar branitelja Tomo Medved koji je danas prigodom otvaranja Braniteljskih sportskih igara u Okučanima, između ostalog istaknuo kako je to jedna od najvažnijih operacija hrvatske vojske i policije u oslobađanju hrvatskih teritorija
„Danas smo se okupili da se prisjetimo naših poginulih, umrlih i nestalih, ali i svih živih, aktivnih sudionika, da se prisjetimo veličanstvene operacije kada je u bljeskovitoj akciji oslobođeno više od 500 četvornih kilometara hrvatskog teritorija i pripremljena cijela priču za operaciju Oluja i konačno oslobođenje naše domovine“, izjavio je Medved.

Braniteljske sportske igre ni ove godine nisu bile jedini sportski doprinos u znak obilježavanja VRO “Bljesak”. Tradicionalno se trčao i maraton od Nove Gradiške do Okučana, kojim su maratonci, među kojima je bilo i sudionika upravo u ovoj vojno-redarstvenoj operaciji, odali počast svojim poginulim i preminulim kolegama.

Nakon protokolarnog dijela obilježavanja 23. obljetnice vojno-redarstvene operacije “Bljesak” uslijedila je sveta misa zadušnica za sve poginule hrvatske branitelje i civilne žrtve u Domovinskom ratu u crkvi Sv. Vida koju je predvodio požeški biskup mons. dr. Antun Škvorčević. 

Druženje nakon mise zadušnice nastavljeno je uz zajednički ručak, a u večernjim je satima organiziran je  i zabavno glazbeni program.

Foto:Tamara Magdić 

no images were found

Komentari
Prethodni članak23 godine nakon “Bljeska” Okučani će danas dobiti spomen obilježje poginulim braniteljima
Sljedeći članakRaspored skupljanja ambalažnog otpada SZB u svibnju!