U Okučanima će se danas održati središnja svečanost obilježavanja 23. obilježavanja vojno redarstvene operacije “Bljesak”.

Pune 23 godine nakon “Bljeska” Okučani će napokon dobiti spomen-obilježje poginulim braniteljima, dostojno veličini i značaju veličanstvene vojno-redarstvene akcije kojom je oslobođena zapadna Slavonija.

Spomenik “Kristalne kocke vedrine“, prvonagrađeni rad autora akademskog kipara Dalibora Stošića i projektanta Hrvoja Bilandžića, financiran je sredstvima Ministarstva branitelja. Vrijedan je 2,8 milijuna kuna, a sastavljen je od 51 kocke visokopoliranog reflektirajućeg materijala koje simboliziraju 51 poginulog hrvatskog branitelja u toj akciji. Memorijalni će kompleks biti otkriven u utorak u 9.30 sati na svečanom obilježavanju 23. obljetnice Bljeska na koju dolazi cijeli državni vrh.

Nakon budnice u izvedbi orkestra Oružanih snaga Republike Hrvatske ulicama Okučana, u 9,00 sati počinje prikaz ceremonijalnih radnji počasno zaštitne bojne i pokazna vježba Pukovnije vojne policije i Zapovjedništva specijalnih snaga.

U 9,00 sati bit će svečano otvorene sportske igre hrvatskih branitelja u organizaciji Udruge veterana Domovinskog rata Brodsko posavske županije.

U 9,30 kreće središnja svečanost otkrivanja spomenika “Kristalna kocka vedrine”. Bit će upriličen prigodni program uz čitanje imena poginulih brantitelja u Vojno redarstvenoj operaciji “Bljesak” i obraćanje najviših dužnosnika Republike Hrvatske.

Spomenik će blagosloviti mons. Jure Bogdan, a potom će od 11,00 sati u crkvi svetog Vida u Okučanima biti služena sveta misa zadušnica za sve poginule hrvatske branitelje i civilne žrtve u Domovinskom ratu.

Podsjetimo, operacija Bljesak – vojno-redarstvena akcija Hrvatske vojske i specijalne policije RH započela je 1. svibnja 1995.u ranim jutarnjim satima napadom hrvatskih snaga na južni i središnji dio zapadnoslavonskog okupiranog teritorija iz pravca Novske i Nove Gradiške. Krajnji cilj bio je ulazak u Okučane, središte neprijateljske pobune i terorističkih napada na zapadnoslavonskom području. Na glavnim pravcima napada bile su 81. gardijska bojna, 5. gardijska brigada, te dijelovi 1. i 3. gardijske brigade, a u potpori pričuvne i domobranske postrojbe potpomognute protuoklopno topničko-raketnim postrojbama, Hrvatskim ratnim zrakoplovstvom i postrojbama specijalne policije. U operaciji su prvi puta korišteni i masovniji udari hrvatskog zrakoplovstva, a tenkovi dopremljeni željeznicom ulazili su izravno u borbu čime je postignuto dodatno taktičko iznenađenje neprijatelja. U manje od trideset dva sata hrvatske snage koje su brojile oko 7200 vojnika i policajaca, oslobodile su 500 četvornih kilometara dotad okupiranog zapadnoslavonskog teritorija te je uspostavljen nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji.

Nakon gotovo četiri godine okupacije oslobođeni su Okučani.

Oslobađajući zapadnu Slavoniju, poginuo je 51 pripadnik Hrvatske vojske i policije, a 162 su ranjena. Tijekom akcije Srbi su srušili zrakoplov Rudolfa Perešina, pilota HRZ-a koji je u vrijeme najjačih napada na Hrvatsku 1991. zrakoplovom MIG-21 prebjegao u Austriju.

Vojno redarstvena operacija “Bljesak“ prethodila je operaciji “Oluja“ koja je uslijedila nakon tri mjeseca, čime je Hrvatska pokazala odlučnost da uspostavi državno-pravni poredak na cijelom svom području.

Komentari