Hrvatska je u trećoj fazi popuštanja mjera, što znači da su nakon gotovo dva mjeseca ponovno otvoreni kafići. Ugostiteljima su propisane stroge mjere za rad, a goste se poziva da budu odgovorni te se drže higijene i fizičke udaljenosti. Nema zadržavanja na šanku te je propisana i udaljenost stolova.

Raditi mogu kafići i ugostiteljski objekti s terasama i bez njih, od 6 do 23 sata, pri čemu će im stolovi morati biti udaljeni 1,5 metara te se moraju pridržavati mjera zaštite posjetitelja i zaposlenika i najviših higijenskih standarda. Nove mjere nisu spriječile ljubitelje kave, a lijepo vrijeme izmamilo je sugrađane na terase omiljenih kafića.

Zbog mjera fizičke distance i drugih, uključujući i raspored stolova s razmakom od metar i pol, ugostiteljski objekti, i mali i veliki, zapravo se vraćaju u pogon i rad s oko dvostruko manje kapaciteta (stolova, stolica i drugog), a to će tako vjerojatno ostati do daljnjeg, pa se ne može očekivati veći promet, pogotovo ne onakav kakav je bio prije mjera zatvaranja.

U ugostiteljstvu Hrvatske zaposleno je oko 120 tisuća ljudi, što je više od polovine svih ukupno zaposlenih u turističko-ugostiteljskoj djelatnosti u Hrvatskoj. Ti su ljudi, smatraju stručnjaci sigurni s poslom i plaćama do 1. lipnja, jer do tada su na snazi i mjere države pa i lokalnih vlasti za pomoć gospodarstvu.

-” Promet je pao za nekih 30%, kafićima bez terase se ne isplati raditi. Nama su mediji jedini izvor informacija, nismo nikakve službene upute dobili. Jedina promjena je temeljita higijena, oprezniji smo i dosta sporiji jer treba ispuniti sve mjere od dezinfekcije stolova, stolica, tacni, žlica. Zapravo sve je kao inače samo smo malo oprezniji, zbog nas ali i posebice naših gostiju.” – kaže nam kroz razgovor Mateo Kajtazi 

-” Nadam se samo mirnoj jeseni, ako se pandemija vrati u nekom jačem valu, samo će nam ići na štetu. Imamo duplo više hoda, sad je prvo dezinfekcija, preuzimanje narudžbe, donošenje pića, dezinfekcija. To nam sve otežava posao, no ima nas dovoljno, ovo je obiteljski posao pa nekako sve stižemo.”

-” Inspekcije bi trebale prvo dati upute, savjete a ne samo pisati kazne. Ovaj posao je minsko polje, sve što napravimo nije ispravno. Tko ima uhodane konobare, njima je puno lakše uvesti dezinfekciju u samom hodu, ako su novi konobari jednostavno treba i vremena i razumijevanja. Naši stalni gosti i dalje dolaze, čak najviše starijih ljudi dolazi iako su rizična skupina. Oni koji su još uvijek u strahu ne dolaze, svi ostali su opušteni i zapravo jako sretni što mogu doći ovdje, opustiti se, popiti kavu, pojesti kolač, uživati s društvom i napuniti baterije.” – zaključio je Mateo Kajtazi voditelj cake bar-a Malina.

Komentari
Prethodni članakPoslušajte kako mladi Staropetrovoselci izvode pjesmu „Pjevam za mir” / audio
Sljedeći članakStožer CZ BPŽ: Još dvije novooboljele osobe u županiji