Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja slavi se u Hrvatskoj 5. kolovoza svake godine kao spomen na pobjedu u Domovinskom ratu. Na taj datum 1995. Hrvatska vojska je oslobodila okupirani grad Knin u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja.

Povodom obilježavanja 05. kolovoza – Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, te Dana hrvatskih branitelja, na spomen obilježju poginuli, smrtno stradalim i umrlim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu u Novoj Gradiški položeni su vijenci i zapaljene svijeće.

Na svečanosti polaganja vijenaca nazočni su bili članovi obitelji stradalih hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu, hrvatski branitelji, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Brodsko-posavske županije, Grada Nova Gradiška, političkih stranaka, javnih kulturnih, obrazovnih i zdravstvenih ustanova.

 

Inače, Operacijom je vraćen u hrvatski ustavno-pravni poredak cijeli okupirani teritorij, osim istočne Slavonije. Oluja je uz Bljesak ključna akcija koja je dovela do kraja Domovinskog rata. U operaciji je oslobođeno 10 400 četvornih kilometara ili 18,4 posto ukupne površine Hrvatske.

Autor: Nikola Knežević

 

Komentari
Prethodni članakRazbijanjem ogledala ne prikriva se obraz!
Sljedeći članakRibarske večeri u Davoru uz izravan prijenos Radija Nova Gradiška