Trudovi praćeni slabijim bolovima san su svake rodilje, a otprilike mjesec dana san je to koji se ostvaruje rodiljama novogradiškog rodilišta.

Naime, prije mjesec dana na odjel je stigao novi uređaj koji uz pomoć posebnog plina DONOPA djeluje analgetički zbog čega i same rodilje pri svakom trudu osjećaju manji intenzitet bolova. Riječ je o uređaju naziva EMONO, a kako pojašnjava voditelj odjela ginekologije dr. med. Boris Lovrić, iza tog zaštićenog imena krije se smjesa dušičnog oksidula i kisika u omjeru 50 : 50 posto. Ovaj plin uzrokuje analgeziju, odnosno smanjenje bolova, sedaciju i relaksaciju kod rodilja.

Ne zahtijeva anesteziologa

Koristi se tako da rodilja dvadesetak sekundi prije samog truda i za vrijeme truda prisloni masku na lice i udiše plin. Čim se odmakne maska, plin više ne ide i žena ponovno udiše zrak. Korištenje uređaja je izuzetno jednostavno, ne zahtjeva nikakvu edukaciju, kao ni prisustvo anesteziologa. Rodilja njegovo korištenje dozira sama, a djelovanje osjeća gotovo istog trenutka s udahom -pojašnjava dr. Lovrić ističući kako je riječ o plinu koji se vrlo brzo metabolizira i ima vrlo kratkotrajno djelovanje. Važno je napomenuti kako ga mogu koristiti sve rodilje te kako su u jednoj studiji žene, uspoređujući Donopu i epiduralnu anesteziju, čak bile zadovoljnije metodom korištenja plina za smanjivanje bolova.

– “Ovaj način obezboljavanja poroda smo uveli u praksu kako bi ponudili rodiljama različite oblike smanjivanja boli. Kod pojedinih rodilja osim lijekova primjenjujemo i različite načine regionalne anestezije uključujući i epiduralnu analgeziju” -napomenuo je dr. Lovrić.

-“Sama primjena plina Donope je sigurna za primjenu u trudnoći i porodu što dokazuju brojne studije i široka primjena plina u zemljama EU. U SAD-u to je jedna od najraširenijih metoda obezboljavanja poroda. Osim toga značajno je i skraćenje trajanja samog poroda” – ističe dr. Lovrić

-“Zahvalni smo ravnateljstvu novogradiške bolnice na čelu s dr. med Josipom Kolodziejom što je brzo uspjela iznaći ne mala sredstva i omogućiti nam kupnju ovog uređaja”-navodi dr. Lovrić

Odlično iskustvo

Inače, novogradiška bolnica je jedna od prvih u kojoj se koristi ovaj uređaj, a prva iskustva samih rodilja više su nego pozitivna. Jedna od rodilja koja je svoj drugi porod prošla uz pomoć ovog uređaja je Anita Glavičić, koja ne krije svoje zadovoljstvo što je Donopa u novogradiško rodilište stigla za nju baš u pravi trenutak.

-“U jutro sam dobila prve trudove. Nakon dolaska i obrade trudovi su se intenzivirali. Liječnik mi je preporučio da bolnost trudova pokušam smanjiti korištenjem plina Donopa. Obzirom da je nalaz na cerviksu bio uznapredovao za primjenu epiduralne analgezije rado sam se odlučila za primjenu Donope. Sve su mi prethodno objasnili i  iako je njegova upotreba više nego jednostavna i tako je krenulo. Prije početka svakog truda stavila bih masku i počela disati uz pomoć nje sve do kraja truda kada prestaje i sama bol. Postupak je to koji sam već refleksno počela ponavljati sve do samog izgona”-prisjeća se naša sugovornica napominjući kako plin koji rodilja diše ima opuštajući učinak koji ujedno smanjuje bolove pa se time bitno olakšava proces poroda.

-“Moje iskustvo je više nego pozitivno pa sam zaista sretna što sam imala priliku proći trudove uz pomoć Donope. No osim ovog sjajnog uređaja, svakako bih i istaknula kako su mi čitav proces poroda olakšalo ljubazni tim novogradiškog rodilišta. Osoblje mi je davalo sve potrebne savjete, a ja sam ih pozorno slušala i sprovodila tako da će mi porod ostati zaista u predivnom sjećanju”-naglasila je naša sugovornica.

Komentari
Prethodni članakU Novoj Gradiški uhvaćen 22-godišnji višestruki počinitelj prometnih prekršaja
Sljedeći članakPovećanje minimalca za 250 kn nije privilegija, poticaj je za napuštanje Hrvatske