Nedavno otkrivena bista u Ulici J.J. Strossmayera posvećena upravo hrvatskom biskupu, teologu, političaru, piscu i utemeljitelju središnjih hrvatskih znanstvenih i kulturnih institucija neki dan je “promijenila” pogled.

O tome tko odlučuje u kojem smjeru će “gledati” J.J. Strossmayer manje je važno, ali da nije toliko ozbiljno bilo bi smiješno. Jedna od najznačajnijih i najutjecajnijih hrvatskih ličnosti 19. stoljeća nikako da usmjeri pogled u pravom smjeru!
Naime, početna verzija prilikom otkrivanja biste bila je takva da su prolaznici s nogostupa u toj ulici vidjeli uklesan natpis i lice velikana, dok je jedan dan natpis ostao, ali pogled pješaka pao bi na tjeme Strossmayera. Očito zbog tehničkih problema ( donji dio spomenika nije bilo moguće rotirati ), spomenik je dobio odgovarajući natpis okrenut prema kolniku, pa sad vozači vide natpis i lice

U svakom slučaju možda je Strossmayer trebao biti dvoličan, ali ne u smislu lošeg karaktera već poput spomenika Dr. Franji Tuđmanu dobiti matrix verziju kako bi bio vidljiv sa svih strana, jer se mjerodavna osoba nikako ne može odlučiti u kojem smjeru bi trebala biti okrenuta bista?

Neki sugrađani već predlažu da Juraj pogled usmjeri prema zapadu. Ne znamo da li do središnjeg Trga u našem Gradu ili čak do Markovog trga, ali svakako zbog svog političkog djelovanja koje je išlo u smjeru stvaranja bolje Hrvatske. Možda svojom providnošću pogodi nadležne kako bi za odluke vezane za povijesne, kulturne i društveno značajne spomenike imenuju ipak malo kompetentnije osobe.

no images were found

 

Komentari
Prethodni članakOvi izbori mogli bi koštati 230 milijuna kuna
Sljedeći članakSrednjoškolci debatirali o ovisnostima / Foto