Ako se konstituira novi saziv Sabora sadašnjim ćemo zastupnicima kao otpremninu idućih 6 mjeseci plaćati punu plaću i još pola plaće idućih pola godine. Prema izvješću Hrvatskog sabora za bruto plaće zastupnika mjesečno izdvajamo 4 milijuna kuna, dakle 6 mjeseci otpremnine će nas koštati 24 milijuna i još 6 mjeseci pola tog iznosa ( još 12 milijuna kuna ). Ukupno 36 milijuna kuna za zastupnike koji to više nisu.

Istodobno ćemo plaćati puni iznos za plaće novih saborskih zastupnika što je godišnje 48 mil. kuna. To je ukupno na godišnjoj razini trošak demokracije 84 mil. kuna i to bez dodataka za odvojeni život, putovanja, dnevnice i druge troškove koji inače godišnje iznose još 10 mil. kuna. To je redovan trošak izbora.

Prave veselje tek dolazi za budućeg ministra financija ako se konstituira Sabor, a onda taj Sabor ne uspije izabrati Vladu i Predsjednica raspiše nove izbore. U tom scenariju iduće godine plaćamo 36 mil. kuna za plaće starih zastupnika, ali plaćamo i 36 mil. kuna za ove nove zastupnike koji defakto također postaju stari, a kad na ponovljenim izborima izaberemo najnoviji Sabor njegovim zastupnicima ćemo također plaćati punu plaću od 48 mil. kuna godišnje. Dakle varijanta ponovljenih izbora, samo što se plaća zastupnika tiče, u 2016. god. mogla bi nas stajati ukupno 120. mil. kuna. Naravno pod uvjetom da se svaki put izabere 151 novi saborski zastupnik. Toj cifri od 120 mil. kuna treba dodati i trošak ponovljenih izbora, ovih koje smo upravo preživjeli, stajali su oko 110 mil. kuna. Toliko će dakle stajati i novi izbori, pa bi nas ovo vježbanje demokracije teoretski moglo stajati ukupno 230 mil. kuna.

Izvor: RTL Direkt.
Foto: Vijesti hrt.hr.

Komentari
Prethodni članakPrometna nesreća u Novoj Gradiški, u tijeku uviđaj / Foto
Sljedeći članakU kojem smjeru gleda Strossmayer? / Foto