U Gradskom muzeju u Novoj Gradiški, u sklopu programa Muzej i mladi umjetnici otvorena je izložba novogradiške umjetnice Bianke Garčević naziva “Dva elementa”. Rad se sastoji od monokromatskih slikoreljefa postavljenih na zidnu površinu tako da tvore dinamičan, nepravilan raster. Ljepljenjem različitih debljina ljepenki jednu na drugu dobiva posebnu reljefnu strukturu.

Kako i sama autorica naglašava, ovi radovi, iako su naoko lišeni boje i figuracije, odraz su njezina unutarnjeg mira. “Nakon osjetnog nemira i nezadovoljstva pri slikanju definiranih i zadanih formi, odnosno formi koje označavaju uvriježenu percepciju simbola i značenja u umjetničkom i društvenom kontekstu, odlučila sam svojoj slici, nakon pomno promišljenog i postupnog reduciranja, do kraja oduzeti bilo kakav narativni značaj.”
S geometrijskim minimalizmom započela je tijekom studija shvativši da su njezini dotadašnji radovi bili nervozni i nemirni. “Nakon toga počela sam polako svoj rad čistiti. Kako sam to reducirala, počela sam osjećati čistoću i mir, a to me odvelo u geometrijski minimalizam.” – ističe. “To mi je bila svojevrsna terapija, maknuti se od svega. Osim toga, željela sam maknuti ego, gdje sve mora biti viljivo i jasno, da dolaskom pred platno ne vidimo ono što već postoji.” – pojašnjava. “Tada je lako pristupiti likovnom djelu. Na ovakav način izazivam i sebe i promatrača da traži dubinu, da promišlja.” – kaže Bianka Garčević.

Autoricu i njezin rad predstavio je ravnatelj Gradskog muzeja Nova Gradiška, Miroslav Pišonić koji je naglasio kako su njezini radovi lišeni svega zavodljivog i zbog toga se mogu činiti kao jednostavne, bezlične forme: “Ali to nipošto nije prazno.”- ističe Pišonić. “Ovdje imamo priliku vidjeti jedan rez, bez boje, bez poteza, čistu geometrijsku apstrakciju. Predmeti su minimalistički, geometrijski čisti, lišeni mnogih zamki. Biankin rad s otklonom od prepoznatljivog, ima zadaću podsjetiti sve nas na postojanje one, na prvi pogled nevidljive, duhovne dimenzije našeg bića koja je možda malo i previše zatrpana raznim fasadama koje smo oblikovali na putu življenja.” – zaključuje.

Životopis:

Bianka Garčević, rođena 03.07.1994. godine u Beogradu. U Zagrebu 2012. godine završava srednju Školu primijenjene umjetnosti i dizajna, a 2018. godine završava preddiplomski sveučilišni studij Likovna kultura na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Diplomski studij završava 2021. u klasi Ante Rašića. Sudjeluje na desetak skupnih izložbi te izlaže samostalno kao član grupe Dva u galeriji Zilik u Karlovcu te u galeriji Academia Moderna u Zagrebu.

Komentari
Prethodni članak“Druga mladost” : Novi projekt Udruge Matice hrvatskih umirovljenika grada Nova Gradiška
Sljedeći članakVečeras u kinu: Renfield