U novogradiškom Gradskom muzeju otvorena je gostujuća izložba “Slatki život, 100 godina tvornice Zvečevo” koju je priredio Gradski muzej Požega povodom velike stote obljetnice ove tvornice.

Izložba prikazuje povijest i djelovanje tvornice koja je na početku nosila ime „Stock“, a kasnije „Zvečevo“, a ima značajno mjesto u povijesti požeške i slavonske industrije 20.st. Ideja za izložbu nastala je početkom 2020. godine kada su počela opsežnija istraživanja povijesti tvornice i kada je zapravo obilježena stota obljetnica, naglasila je autorica Ivana Domanović, kustosica Povijesnog odjela požeškog Muzeja.

Izložba je, pojašnjava Domanović, podijeljena u četiri osnovna dijela od kojih je prvi posvećen osnivanju i radu tvornice, drugi je dio posvećen povijesti pogona Alkohola što je i najstariji pogon u tvornici. Treći dio posvećen je pogonu čokolade, a četvrti dio izložbe posvećen je radnicima, radu u pogonu, tvorničkim vatrogascima i mehaničarima te značajnoj ulozi Zvečeva u razvoju sporta.

 

Autorica izložbe napomenula je da su svima poznati brojni proizvodi Zvečeva, ali i da postoji puno skrivenih zaboravljenih detalja koje se željelo približiti javnosti. “Primjerice, tvornica „Stock Cognac Medicinal“ koja je osnovana 1921.  i iz koje kasnije izrasta „Zvečevo“ je već u svojih prvih nekoliko godina postala ekskluzivni dobavljač čokoladnih proizvoda za kraljevski dvor u tadašnjoj Kraljevini Jugoslaviji. Tada je u Požegu na preradu i proizvodnju dolazilo čak 40% od ukupne količine kakao zrna u zemlji. – istaknula je autorica izložbe dodavši da je u Zvečevu u jednom periodu radilo čak 1400 radnika.

Izložbu je otvorila mr. sc. Marica Ploužek, dugogodišnja direktorica Zvečeva i autorica mnogih čokolada koja je u svom emotivnom obraćanju podsjetila na veliki doprinos ove tvornice industrijskom razvoju ne samo grada nego i države.

Izložba ostaje otvorena do 13. kolovoza.

 

Komentari
Prethodni članakTerenski posjet članova Koordinacijskog tijela za prevenciju ovisnosti i Vijeća za prevenciju kriminaliteta Grada Nova Gradiška Terapijskoj zajednici za rehabilitaciju ovisnika „NE-OVISNOST“ u Vrbici
Sljedeći članakDan otvorenih vrata Industrijsko-obrtničke škole: zanimanja koja su uvijek tražena