Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja objavio je konačne rezultate državne mature, koja je prema prvim ranije objavljenim rezultatima ocijenjena najgorom dosad. Državnu maturu palo je čak 8748 učenika, i to iz hrvatskog jezika i matematike, izvijestio je Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja na konferenciji za medije.

Rezultate državne mature, koja nije obavezna u strukovnim školama, komentirala je Sanja Müller Zoričić, ravnateljica Elektrotehničke i ekonomske škole Nova Gradiška:

-” Naši učenici nisu obavezni pristupiti državnoj maturi, kod nas je obavezan završni rad kao završetak srednjoškolskog obrazovanja. Od naša 83 maturanta, državnoj maturi je pristupilo 54 učenika, što je za strukovnu školu koja ima zanimanje dobar odaziv. Ako ćemo gledati pojedinačne predmete, zadovoljni smo s rezultatima. Više od 60% učenika je položilo državnu maturu, što za strukovnu školu zaista nije loš rezultat.” – rekla je ravnateljica Müller Zoričić.

-” Kad učenik završi gimnazijski smjer, mora na fakultet. Naši su učenici dobili zanimanje, i to ono koje dobro stoji na tržištu rada. Imali smo ove godine prijave na razne fakultete, najčešće učenici upisuju fakultete elektrotehnike i računalstva. Imali smo ove godine zaista šarolike prijave na Sveučilišta i Veleučilišta. Mi smo škola koja daje zanimanje, ali ipak četverogodišnja škola koja daje dovoljno znanja za fakultet. ”

-” Učenik koji već zna, koji je odlučio studirati recimo na FER-u ili bilo kojem fakultetu elektro i tehničkog smjera, dobra je odluka upisati strukovnu školu jer dajemo dobru pripremu za ta područja, dobru podlogu i predmete koji će im trebati na studiju.” – zaključila je ravnateljica Sanja Müller Zoričić.

-” Danas je posljednji dan upisa u prve razrede, kvote su 20 učenika po razredu. Imamo upisane učenike iz Novske i Požege, ali i okolnih mjesta. Bit će ovo jedna dobra generacija.” – zadovoljna je ravnateljica Elektrotehničke i ekonomske škole bodovima koje su učenici donijeli i formirali granicu upisa.

Komentari