Gradska knjižnica Nova Gradiška organizirala je u sklopu manifestacije “Ljeto u knjižnici” vrlo zanimljive STEM (Science, technology, engineering, and mathematics) besplatne radionice za učenike osnovnoškolskog uzrasta. Radionice se baziraju uglavnom na programiranju malene pločice pod nazivom BBC Micro:bit. Voditelji radionice David Markolović i Vedran Serdar uveli su novogradiške mališane, polaznike radionice, u svijet STEM revolucije.

Micro:bit je uzbudljiva nova tehnologija koju su razvili BBC, Microsoft i drugi partneri upravo s ciljem masovne uključenosti u osnovnim školama, ne samo u STEM području, nego i u dizajnu, umjetnosti i ostalim predmetima. Radi se o tehnologiji izrazito malih ulaznih barijera za koju je već razvijen bogati edukacijski sadržaj.

Programiranje je zbog Micro:bit-a i zbog programiranja prilagođenog djeci pomoću grafičkih blokova pojednostavljeno i djeca na prilično jednostavne načine upijaju gradivo igrajući se sa tom pločicom i koristeći je na razne načine. Stvaraju igrice, spajaju razne vrste senzora i istražuju svjetlost, toplinu, pokret, mogućnosti su ograničene jedino maštom djece.

-” Pomažemo djeci da uđu u svijet informatike u ranijim godinama kroz zabavan način, da upoznaju programski kod, da ih pripremimo za budućnost jer danas je informatika izrazito važna u životu i svakodnevici. Na ovaj zabavan način želimo djecu naučiti korisnim stvarima koje će, siguran sam, koristiti u budućnosti.” – rekao je David Markolović, voditelj radionice.