U galerijskom prostoru novogradiškog Doma kulture otvorena je izložba akademske slikarice Monike Meglić “Dubrava blues II”. Predstavljajući seriju akvarela, ova umjetnica duboko zorno prikazuje one najintimnije trenutke i emocije koje su obilježile protekle četiri godine. Ova umjetnička ekspedicija oslikava procese kroz koje smo prolazili nakon potresa, spojene s izazovima pandemijske izolacije. Naslikani prizori otkrivaju suptilne nijanse promjena koje su se događale u pojedincu tijekom ovog turbulentnog razdoblja. Ova umjetnica brižno je istraživala emocije, reflektirajući kako su naši životi bili transformirani, često bez naše direktne svjesnosti.

Promatrajući njezine akvarele, posjetitelji izložbe pozvani su na introspekciju, da se zapitaju o vlastitim iskustvima i osjećajima tijekom ovog razdoblja. Izolacija je otkrila ranjivost naših međuljudskih odnosa, stvarajući prostor za samorefleksiju i suočavanje s onim unutarnjim “ja”. Unosi i humorne elemente iz svakodnevice jer svakog promatrača želi i nasmijati.

“Intimistička serija akvarela slikarice Monike Meglić otkriva proces u kojemu smo se nalazili u zadnje četiri godine, a to je post potresni period kojemu se pridružila pandemijska izolacija. Naši su se životi iz temelja mijenjali, i u pravilu smo tek nakon dvije ili tri godine počeli osjećati posljedice društvene izolacije. Bili smo prepušteni sami sebi, svojoj samoći, ili samoći u dvoje koja je itekako dolazila do izražaja. Mnogi su ljudi shvatili da su zapravo stranci zarobljeni u istom stanu i da više nisu isti.” – naglasila je kustosica, povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka Iva Körbler govoreći o radu Monike Meglić.

“Spajajući u svakom prizoru autoportret i portret mačka slikarica naglašava koliko joj je u tom vakuumu ljudske interakcije značila bliskost sa svojim ljubimcem te unutrašnjom i vanjskom prirodom. Izolaciju je pratilo i njezino preseljenje u novi kvart, Dubravu, kao i migracija četvoro njezinih bliskih prijatelja iz Zagreba i Hrvatske.” – dodaje Körbler.

Akvarel i ulje na platnu primarne su tehnike kojima radi, a akvarel, u ovom slučaju, pojašnjava Körbler, dočarava intimističke motive jer prizorima daje element nježnosti i kontemplativnosti, uz mogućnosti slabijeg i jačeg, transparentnog gradiranja pigmenta boja. Pred nama se otkrivaju trenuci svakodnevice Monike i Pelea u mnogo planova, čemu akvarel daje posebnu vizualnu kvalitetu.” – kaže.

Kroz njezine akvarele, Meglić ne samo da dokumentira ovo vrijeme promjene, već i pruža nadu i inspiraciju. Svojom osjetljivošću i dubokim promišljanjem, ona nas podsjeća da su umjetnost i introspekcija moćni alati za suočavanje s izazovima koje nam život postavlja.

Izložbu je otvorila Danijela Juranović, ravnateljica POUMAR-a Nova Gradiška.  

BIOGRAFIJA:

Monika Meglić rođena je 1987. u Zagrebu. Završila je Školu primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu 2005. godine te iste godine upisala Akademiju likovnih umjetnosti, gdje je diplomirala 2010. u klasi prof. Duje Jurića. Stekla je zvanje muzejskog pedagoga 2015. godine. Sudjelovala je u realizaciji mnogobrojnih projekata na području mozaika, vitraja, Street Arta i ilustracija. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika.

Od 2018. godine radi u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu.

Do sada je izlagala na dvadesetak samostalnih izložbi i preko šezdeset skupnih, žiriranih izložbi u zemlji i inozemstvu.

Komentari
Prethodni članakDobra prilika za dodatna znanja: Besplatne radionice za poljoprivrednike
Sljedeći članakDruštvo obrtnika Zapadne Slavonije: Što muči novogradiške obrtnike?!