Na redovnoj izvještajnoj skupštini okupili su se članovi Društva obrtnika Zapadne Slavonije. Kako je istaknuo predsjednik društva Tomislav Šimić, prilika je ovo za osvrnuti se na proteklo razdoblje, ali i progovoriti o planovima rada za sljedeće razdoblje. Društvo je osnovano 2021. godine:

– Prošla je godina bila dosta kompleksna, ali uspjeli smo realizirati sve ono što smo namjeravali. Zajedno s Udruženjem obrtnika Nova Gradiška, te zajedničkom uzajamnom suradnjom cilj nam je pružati usluge savjetovanja, pomoći prilikom otvaranja ili poslovanja, te isto tako organizirati razne seminare i edukacije svim zainteresiranim subjektima. Zajedničkom suradnjom i dogovorom mislim da možemo puno toga učiniti ne samo za naše obrtnike, već i sve poduzetnike.Otvoreni smo za sve i rado ćemo primiti sve nove poduzetnike koji su voljni raditi i pridonijeti razvoju naše zajednice. Trenutno nas ima 48 s područja grada i šireg novogradiškog područja. Obrtnici su danas dovedeni u nezavidan položaj. Problem je i rad na crno, neizdavanje računa i sve ono što ide uz to. Postavljamo pitanje, dokle tako?! – pita se Šimić.

Ne može svatko danas biti poduzetnik

– Ne znamo na temelju čega se danas toliko podižu plaće u javnom sektoru, postavlja se pitanje što ćemo mi u realnom sektoru jer mi stvaramo nove vrijednosti i uplaćujemo u proračune?! Mislim da ne može svatko danas biti poduzetnik. Sve se to pretvorilo u sitno, ajmo reći “kokošarenje”, mi smo se svi danas razvodnili i činjenica je da je danas teško naći tvrtku koja će vam konkretno odraditi jedan pravi posao. Ulaskom u Europsku uniju stvorilo se i novo tržište. Po nama, država bi trebala potaknuti postojeće obrtnike kako bi mogli kvalitetnim plaćama konkurirati na tržištu. Plaće jesu male, ali ne možete vi na mirovine i male uplate, dobiti i velike plaće i mirovine. Sva ova obećanja teško “drže vodu”. Danas 80 posto poslovnih subjekata, mislim na manje obrtnike, ne fiskalizira račune i puno ima rada na crno, stoga se postavlja pitanje odakle sve to isfinancirati?!

Usprkos svemu, ne damo se. Okupljamo se, educiramo naše kadrove, nastojimo im maksimalno pomoći kako bi mogli neometano raditi. Krenuli smo i sa stipendiranjem učenika koji se školuju u obrtničkim zanimanjima. Ove ih godine stipendiramo troje, nadamo se da ćemo tako i nastaviti. Radne i kvalitetne radne snage nam treba, jer samo se tako može živjeti i opstati na tržištu. Pohvalio bih suradnju i s novogradiškim srednjim strukovnim školama, Elektrotehničkom i ekonomskom i Industrijsko obrtničkom školom Nova Gradiška jer svima nam je cilj isti, promocija obrtničkih i poduzetničkih zanimanja. Posao obrtnika nije lak, ali je to nešto što smo izabrali i što, uostalom, znamo i volimo raditi – ističe Šimić.

 

Komentari
Prethodni članakU Domu kulture otvorena izložba Monike Meglić “Dubrava blues II”
Sljedeći članakNK Sloga sutra dočekuje drugoplasirani NK Tomislav (DA)