U Čovcu nedaleko Okučana, u organizaciji pripadnika Specijalne jedinice policije “Ris” Kutina u petak, 6. rujna održan je 9. memorijal “Ris u srcu” u znak sjećanja na dvojicu poginulih hrvatskih branitelja  Željka Šlata,  pripadnika Specijalne jedinice policije “Ris” Kutina i Tugomira Brajkovića, pripadnika 1. Gardijske brigade “Tigrovi”.

Pokrovitelj obilježavanja je općina Okučani, a supokrovitelji gradovi Novska i Kutina. Dostojanstveno je  u Parku Hrvatskih vitezova u Okučanima kod Spomen obilježja “Kristalne kocke vedrine” odana počast poginulim hrvatskim braniteljima. Svijeće su upalili i poklonili se žrtvi hrvatskih branitelja predstavnici Udruge specijalne jedinice policije iz Domovinskog rata RIS-Kutina-podružnica Novska, Udruge ratnih veterana Tigrova, Specijalne policije iz Domovinskog rata ZEBRE NG i Trenk Požega, izaslanik župana Brodsko-posavske županije Ivica Kardum, izaslanik ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića i načelnika PU Brodsko-posavske Ivica Ostrun, izaslanik ministra hrvatskih branitelja Marko Ratković kao i predstavnici općine Okučani koje su predvodili načelnik Aca Vidaković i predsjednik Općinskog vijeća Ivica Pivac..

U župnoj crkvi sv. Vida župnik fra Mario Radman služio je svetu misu, a sadržaji 9. memorijala “Ris u srcu” nastavljeni su u Čovcu gdje su, u spomen na žrtvu Željka Šlata i Tugomira Brajkovića, pripadnici spomenutih postrojbi podigli spomen ploče i svake godine na obljetnicu njihove pogibije komemoracijom i prigodnim programom se prisjete poginulih suboraca. Poslije intoniranja državne i himni „Risova” i „Tigrova” te minute šutnje za sve poginule hrvatske branitelje položeni su vijenci,i upaljene svijeće.

Učinile su to obitelji poginulih branitelja, zatim izaslanici ministara hrvatskih branitelja i policije Marko Ratković i Ivica Ostrun sa suradnicima načelnicima PP Okučani , Novska i granične policije Stara Gradiška Zrinkom Kapetanićem , Jurom Klišaninom i Miroslavom Matićem te izaslanikom zapovjednika zapovjedništva specijalne policije MUP-a Alena Klabota Markom Brtanom, predstavnici Udruge specijalne jedinice policije iz domovinskog rata RIS-Kutina, Udruge veterana 1. gardijske brigade „Tigrovi”., koordinacije Udruga prositeklih iz Domovinskog rata grada Novske , Izaslanstva UDVDR Brodsko-posavske županije predvođeno predsjednikom Jozom Bungićem i članovima Brankom Šimonji i Darkom Tonžetićem. Počast su odali i predstavnici gradova i općina, gradonačelnik Novske Marin Piletić , te izaslanstvo Brodsko-posavske županije i općine Okučani koje su predvodili izaslanik župana Ivica Kardum i načelnik Aca Vidaković te predsjednik Općinskog vijeća Ivica Pivac.

Žrtvi poginulih hrvatskih vitezova poklonili su se i odali počast i predstavnici Udruga iz domovinskog rata s područja Novske , Kutine, Specijalne policije ZEBRE Nova Gradiška, Trenk Požega. Kao i predstavnici MO Čovac-Vrbovljani s predsjednicom Marinkom Blažević.. Program komemoracije vodio je Darko Josić, predsjednik Udruge Specijalne jedinice policije iz Domovinskog rata Ris- Kutina, podružnica Novska i tom prigodom zahvalio svima koji su se odazvali i ove godine obilježavanju obljetnice, a posebno domaćinima načelniku općine Okučani Aci Vidakoviću, predsjedniku Općinskog vijeća Ivici Pivcu, predsjednici MO Čovac-Vrboljani, direktoru Komunalnog poduzeća Sloboština Ivanu Golubu kao i članu i članu Tigrova , klesaru Iliji Toliću na svoj potpori i logistici koju su osigurali. Sestre poginulog Željka Šlata Suzana i Verica su i ove godine došle na memorijal, a treća sestra Magdalena zbog bolesti nije mogla nazočiti obilježavnaju pogibije svog brata.

Pokojni Željko je za vrijeme akcije bio na bolovanju zbog upale pluća, ali kad je saznao da su njegovi suborci otišli na teren iskrao se kroz prozor i pridružio svojoj ekipi , nažalost tu u Čovcu je položio život na oltar domovine. I ovom prigodom dokumentarnim filmom podsjetili su se na događanja u Domovinskom ratu, a fotografijama i na suborce -pripadnike Specijalne jedinice policije RIS Kutina poslije čega je u Čovcu nastavljeno zajedničko druženje.

 

 

Komentari