Hrvatski zavod za javno zdravstvo ovih je dana objavio tablične podatke zdravstveno statističkog ljetopisa za proteklu, 2018. godinu. Iz njega se daju iščitati brojni podatci vezani za zdravlje i zdravstvenu zaštitu, a među ostalima tu su i tabele koje govore o broju poroda, ali broju pobačaja i prekida trudnoće na području cijele zemlje.

Prema predočenom tabličnom prikazu vidljivo je kako je tijekom prošle godine u Općoj bolnici “dr. Josip Benčević” u Slavonskom Brodu zabilježeno 952 poroda s 962 rođene djece. Od toga broja živorođenih bilo je 960, a dvoje je mrtvorođeno. U novogradiškoj bolnici tijekom tog istog razdoblja zabilježili su 336 poroda sa 338 živorođene djece. Mrtvorođenčadi nije bilo, baš kao niti u požeškoj bolnici gdje je u 443 poroda rođeno 448 djece.

Tabelarni prikaz pobačaja i prekida trudnoće predočen je kroz dvije tabele. Jednu koja donosi podatke prema mjestu prebivališta majke, a drugu koja prikazuje podatke prema zdravstvenim ustanovama u kojima je došlo do pobačaja, odnosno prekida trudnoće.

Gledano po mjestu prebivališta na području Brodsko-posavske županije tijekom 2018. godine zabilježena su 233 pobačaja i prekida trudnoće. Od toga je u 77 slučajeva bilo riječ o sponatanim pobačajima, u 32 o legalno induciranim dok ih sedam spada u kategoriju ‘ostalih’. Zabilježene su i 23 izvanmaternične trudnoće, te 93 slučaja u kategoriji ‘ostali abnormalni produkti začeća’. Gledano po zdravstvenim ustanovama na području Brodsko-posavske županije u novogradiškoj bolnici ukupan broj pobačaja i prekida trudnoće u 2018. iznosio je 56, od čega je 17 sponatanih, a jedan legalno inducirani. U slavonskobrodskoj Općoj bolnici zabilježeno je tijekom 2018. godine 174 prekida trudnoće i pobačaja, od čega 61 sponatani, a 19 legalno inudciranih, dok je u požeških 59 ‘slučajeva’ u 22 bila riječ o sponatanim pobačajima. 

Ako se gledaju ostale slavonske županije onda je, uzimajući u obzir podatke prema mjestu prebivališta, Brodsko-posavska županija, sa 233 pobačaja i prekida trudnoće, na drugom mjestu. Ispred nje je Osječko-baranjska županija sa 536 pobačaja i prekida trudnoće, a iza slijede redom, Vukovarsko srijemska (201), Virovitičko podravska (129) i Požeško-slavonska (108).

Detaljnije podatke možete vidjeti u tabelarnom prikazu koji se nalazi u prilogu članka.

08_POBAC_2018

Izvor: SBPlus
Foto: Ilustracija/ArhivaRNG

Komentari