Ulaganje u krov nad glavom prioritet je mladim obiteljima. Pomoć posljednjih godina u obliku različitih subvencija daje i država. No teška je odluka uložiti u stan ili kuću, obnavljati ili graditi novu. U moru ponuda, mnogi su još uvijek skloniji gradnji vlastite nekretnine. Pokazuju to i najnoviji podaci Državnoga zavoda za statistiku.

Više od dvadeset posto više građevinskih dozvola izdano je u lipnju ove godine u odnosu na isto razdoblje 2018. Pokazuju to posljednji podaci Državnoga zavoda za statistiku. Veći je i ukupan broj izdanih građevinskih dozvola u prvoj polovici 2019. i to za 11,3 posto.  No zahtjeva za izdavanje građevinskih dozvola daleko je više, najviše ih se odnosi na obiteljske kuće.

-” Od početka godine pa do danas riješene su 182 građanske dozvole, prošle godine riješeno je 184 dozvole a zaprimili smo 190 zahtjeva u prvih 8 mjeseci. Najviše je zahtjeva za obiteljske kuće, odnosno o stanbenom zbrinjavanju na potpomognutim područjima.  Riječ je o građevinama koji će se financirati iz europskih fondova.” – izjavila je Francika Artuković v.d pročelnice županijskoga UO za graditeljstvo i prostorno uređenje. 

Iako u Hrvatskoj raste interes za montažnim kućama, u Brodsko – posavskoj županiji one su još uvijek iznimka. Prema dostupnim podacima, čini se – Slavonci su skloniji tradicionalnom načinu gradnje. Što ne znači da montažne kuće uskoro neće postati učestalije. Osim što su gotove u kratkom vremenu, montažne kuće donose i druge prednosti. Što je u današnje vrijeme onima koji rješavaju jedno od osnovnih životnih pitanja izuzetno važno.

-” Zakon o gradnji nema pojam montažne kuće, znamo da se tu i tamo pojave zahtjevi za izgradnju takvih kuća, ali u Slavoniji to još uvijek nije trend. Prednost montažnih kuća je u brzini izgradnje, energetski su učinkovite ali ne i jeftinije.” – dodala je Artuković. 

Te prednosti su u današnje vrijeme, onima koji rješavaju jedno od osnovnih životnih pitanja, izuzetno važno.

Izvor: Brodportal

Foto: Ilustracija/Internet 

Komentari
Prethodni članakOŠ “Ante Starčevića” Rešetari: Erasmus projekt „Odrastajući u digitalno doba“
Sljedeći članakZa sreću je malo potrebno: Gradska vijećnica Marijana Škara Ivković darivala djecu novogradiških vrtića / foto