Iz Ministarstva zdravstva potvrđeno je da dosad imamo najmanje 76 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Najviše ih je u Gradu Zagrebu – 23.

Brodsko-posavskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 12 novih slučajeva zaraze koronavirusom. U samoizolaciji se nalazi 358 osoba, sukladno tome policijski službenici vrše nadzor i za sada nije utvrđeno kršenje mjera, osim jednog slučaja na području Nove Gradiške, protiv osobe je dostavljeno izvješće Državnom inspektoratu. Do sada je napravljeno 1188 nadzora nad osobama u samoizolaciji, utvrđeno je 89 kršitelja samoizolacije. Vrši se nadzor nad noćnim klubovima, od 27 klubova nema niti jedne prijave, i gosti i ugostitelji se drže propisanih mjera, rekli su na konferenciji županijskog Stožera.

Od ovog broja novooboljelih 11 ih vezano je uz svadbu u Zagrebu, bilo da je riječ o osobama koje su prisustvovale događaju ili su kontakti tih osoba.

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije Ante Cvitković istaknuo je kako iz dana u dan raste broj kontakata te da je  u tijeku epidemiološka obrada s javnih i privatnih okupljanja. I dalje se građene poziva na pridržavanje mjera samozaštite i na odgovoreno ponašanje. 

Načelnik Stožera Stjepan Bošnjaković najavio je mogućnost uvođenja korištenja zaštitnih maski u svim javnim prostorima te ponovni početak rada Covid ambulanti u Slavonskom Brodu i Novoj Gradiški. Bošnjaković se zahvalio organizatorima na području županije koji su otkazali događanja poput festivala Rock Starci, motorijade na Strmcu i manifestacija u Sibinju, između ostalih.

-” S današnjih 12 pozitivnih osoba, ukupno je 102 pozitivne osobe u našoj županiji, 57 je aktivnih. Do konca lipnja, odnosno u tri mjeseca bili smo na 45 pozitivnih osoba, i sad u 10-ak dana imamo novih 57 osoba, što dovoljno govori o ozbiljnosti situacija,” – napomenuo je predsjednik Stožera Stjepan Bošnjaković.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 3325 osoba zaraženih koronavirusom, od kojih je 114 preminulo, a 2277 se oporavilo.

Pojavilo se više novih žarišta, među kojima je proslava diplome u Kutini, ali i velika svadba u Zadru. Novo potencijalno žarište je Ogulin. U Požeško-slavonskoj županiji danas dva nova sličaja zaraze. U toj županiji trenutno ima 70 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom. U kućnoj izolaciji se nalazi 66 osoba te su 4 osobe hospitalizirane. U samoizolaciji se nalazi 541 osoba.

Komentari
Prethodni članakLucija Prpić osvojila nagradu za rad ”Automatizirani model plastenika za uzgoj jagoda”
Sljedeći članakIma ih i u Slavoniji: Opasne ceste koje hipnotiziraju vozače