Vožnja ravnom cestom uz drvored vozače već za 20 minuta može hipnotizirati i dovesti ih u stanje putovanja na autopilotu…

Dok neki najpoznatiju slavonsku „nesretnu“ cestu A3, Zagreb – Lipovac smatraju opasnom zbog toga što je mjestimično sagrađena na mjestuima gdje su bila groblja, stručnjaci tvrde da razlog nesreća može biti prometna hipnoza, odnosno umor koji nastaje na ravnim i dosadnim dijelovima prometnica.

Je li vam se ikada dogodilo da se ne možete sjetiti posljednjih 35 kilometara vožnje? Ako niste sigurni jeste li uočili prometne znakove, usporili ili ubrzali te koristili žmigavac, lako moguće da ste iskusili hipnozu ceste, odnosno svojevrsni blagi trans

Monotone ceste usporavaju mozak zbog čega funkcioniramo na autopilotu te nerijetko kasnimo s reakcijama. Pospanost, manjak koncentracije ili mentalna magla, lutajuće misli, zbunjenost, treptanje ili teški kapci neki su od simptoma prometne hipnoze. Na takvu pojavu ne utječe samo umor, nego i okoliš. Studije su pokazale da pravilni drvored koji slijedi cestu drukčije djeluje na mozak od prometnice s brojnim izlazima, znakovima i građevinama.

Prometna hipnoza nije rezervirana samo za dugačka putovanja, nastupiti može i već nakon 20 minuta opuštene, monotone vožnje. Razlog tome leži u kretanju oka. Gledamo li netremice u jednakom smjeru bez skretanja pogleda mozak počinje predviđati što ćemo vidjeti. Drugim riječima, mozak se prebacuje na opušteniji način rada.

Osjetite li kako tonete u opušteno stanje tijekom vožnje najbolje je stati i prošetati, udahnuti svježeg zraka i popiti kavu ili odspavati. Razgovor i pjevanje također pomažu da smanjite rizik od spavanja za volanom, baš kao i glasna glazba, otvoren prozor ili uspravljeno sjedalo.

Izvor: Punkufer
Foto: Ilustracija/Internet 

Komentari
Prethodni članakU Brodsko posavskoj županiji 12 novooboljelih od koronavirusa
Sljedeći članakIndustrijsko-obrtnička škola Nova Gradiška ove godine upisuje 150 učenika