U Bodegraju u općini Okučani je izgrađen i jučer otkriven spomenik na inicijativu Ministarstva branitelja. Spomenik je podignut u čast troje civila obitelji Šajnović. Supružnici Marija, Stanko i maloljetni Renato Šajnović pogubljeni su 30. rujna 1991.godine u velikosrpskoj agresiji na Republiku Hrvatsku.

-” U Bodegraju smo otkrili 80-tu po redu masovnu grobnicu. S ovim spomen obilježjem označili smo 126 mjesta masovnih grobnica u Hrvatskoj. Kao i uvijek, na ovakvim mjestima zajedno s obitelji, bez obzira na protok vremena, tuga je prisutna, a posebno je bolno jer je ubijen dječak od 7 godina. Obveza države i društva je nastaviti sa eshumacijom, pronalaskom naših nestalih, njihovom identifikacijom i u konačnici obilježavanjem masovnih grobnica kao trajnim spomenom na velikosrpsku agresiju na Republiku Hrvatsku, na žrtve koji je hrvatski narod podnio.” – istaknuo je ministar branitelja Tomo Medved.

Još uvijek se traga za 1891 osobom, kako je ministar Medved istaknuo pronalazak je najveći prioritet. Donesen je Zakon o reguliranju procesa nestalih osoba, važna je koordinacija ali i nadležnost Republike Hrvatske u pronalasku svih nestalih građana Republike Hrvatske, bez obzira na nacionalnost nestalih osoba.

– ” Ovo hrvatskoj javnosti slabo poznato mjesto, postat će sinonimom za patnju hrvatskog naroda u svojoj opravdanoj, dostojanstvenoj borbi za samostalnost i neovisnost. Obitelj Šajnović svojom je tragičnom pogibelji dala najviše za svoju domovinu, svoje živote. Najmanje što možemo učiniti je podići spomenik, kako se njihova žrtva nikada ne bi zaboravila te da se trajno očuva sjećanje na stradale”. – rekao je Pero Ćosić saborski zastupnik i predsjednik Županijske skupštine.

Izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske, brodsko posavski župan Danijel Marušić naglasio je kako tišina odzvanja u svojoj boli. – “Spoznajom da je u Slavonskom Brodu ubijeno je 28-ero djece, 650 branitelja, u bosanskoj posavini više od 1000 branitelja, vidimo s kakvom težinom i boli su se susretale obitelji poginulih, kako smo teško dobili našu slobodnu Hrvatsku. Tu spoznaju trebamo dati našoj djeci kako bi još više voljeli svoju domovinu.”- izjavio je župan Marušić.

U blizini obiteljske kuće obitelji Šajnović u čijoj se neposrednoj blizi zločin i dogodio, otkriveno spomen obilježje. Spomenik su otkrili ministar Tomo Medved i unuk Ivan Šajnović. Svečanosti su nazočili obitelj Šajnović, učenici OŠ “Okučani”, načelnik općine Aca Vidaković s izaslanstvom te mještani Okučana.

 

Komentari
Prethodni članakNačelnik Općine Cernik Vitomir Žakić uz Međunarodni dan starijih osoba: Pokažimo našim starijima ljubav, pažnju i poštovanje
Sljedeći članakMladi novogradiški karatisti ponovno odlični!